Neo-nazi’s voor de rechter in Dendermonde

Enkele jaren geleden werd een netwerk van neo-nazi’s in en buiten het leger bloot gelegd. Dit netwerk opereerde onder de naam BBET (Bloed, Bodem, Eer, Trouw) en was verbonden met het internationale netwerk Blood&Honour. Het handvol gewapende activisten van deze groep wilde zich onder meer richten tegen migranten en politieke tegenstanders. In verschillende artikels van de groep werden ook wij destijds geviseerd.

Vijf jaar nadat met een mediagenieke campagne werd opgetreden tegen de neo-nazi’s rond de militair Tomas B en de Dendermondse Joeri VdP moeten ze zich nu eindelijk voor de rechtbank verantwoorden. Ze riskeren daarbij celstraffen op te lopen. Met de rechtszaak blijkt dat de Tomas B op zijn computer een manifest had staan waarin zijn inhoudelijke standpunten werden omschreven alsook praktische plannen werden gemaakt voor gewelddaden. Dat doet uiteraard denken aan wat Anders Breivik in Noorwegen deed, maar in tegenstelling tot Breivik waren de BBET-aanhangers wel georganiseerd maar konden ze hun plannen niet in de praktijk omzetten.

De BBET-groep kwam eerst op het publieke toneel in de zomer van 2004 met een internationale bijeenkomst met een gekende neo-nazi uit de VS. BBET wilde deze bijeenkomst in een zaal van een lokaal VB-gemeenteraadslid in Waasmunster houden. Toen dit teveel ruchtbaarheid kreeg, onder meer omdat Blokbuster er de aandacht op vestigde, moest naar een andere zaal worden uitgeweken.

De kern van BBET omvatte een twintigtal activisten, waarvan er nu 17 voor de rechter moeten verschijnen. Spilfiguren waren Tomas B, de militair uit Leopoldsburg die bekend werd met zijn foto uit de kazerne (zie hiernaast), Joeri VDP uit Dendermonde (ook genoemd in een dopingdossier en geweld in het kader van dopinghandel), Mark H uit Wilrijk (de ‘ideoloog’ van de bende),… Er waren regelmatig bijeenkomsten waarbij ook met wapens werd geoefend. Achteraf werd al eens iets gedronken in een café, The Viking, in Leopoldsburg. Dat café werd opengehouden door Tamara V, de toenmalige vriendin van Tomas B.

Begin september 2006 werd de bende opgerold met een wel erg mediagenieke campagne. De camera’s waren er bij toen tot arrestaties werd overgegaan. Bij de arrestaties werden ook wapens gevonden. Nu blijkt dat tevens een video werd gevonden met instructies om iets tot ontploffing te brengen en beelden van een schietoefening. Er werd een ‘manifest’ gevonden waarin Tomas B omschreef hoe een terreurdaad moet worden voorbereid, uitgevoerd en opgevolgd. In de video laat Tomas B zich begeleiden door een nazivlag en verklaart hij: “Wij zullen tot het einde gaan en het volk beschermen tegen de vijanden die het vandaag kent”.

Wie die vijanden zijn, maakte de groep op haar website duidelijk. Alle migranten, holebi’s, linkse militanten, al wie geen racist is,… Actieve anti-fascisten waren vanuit hun oogpunt uiteraard ‘volksverraders’ en belangrijke vijanden. Meermaals haalde BBET uit naar Blokbuster en LSP. In het manifest van Tomas B stond een concreet plan om bij rellen in Brussel vanuit een leegstaand gebouw migranten neer te schieten.

Sinds de arrestatie van de groep in 2006 zijn een aantal activisten van BBET opnieuw opgedoken op politieke activiteiten. Tomas B neemt deel aan verschillende acties van de N-SA (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) en was ook aanwezig op verschillende betogingen, waaronder NSV-betogingen. Enkele maanden geleden nog, begin maart 2011, stapte Tomas B op in de Gentse NSV-betoging. Voor de traditionele partijen aan de Gentse unief was dit geen reden om de erkenning van de extreem-rechtse studentenclub in vraag te stellen.

De vervolging van de BBET-groep maakt duidelijk dat het gevaar van aanslagen zoals deze van Anders Breivik in Noorwegen ook bij ons reëel is. De omvang van dergelijke groeperingen is erg beperkt, de marginaliteit wordt niet overstegen. Maar toch is het noodzakelijk dat anti-fascisten zich organiseren om de drempel voor extreem-rechtse en neo-nazistische groeperingen te verhogen en de ruimte die ze krijgen om zich te organiseren te beperken. Dat is waarom wij actieve campagnes voeren en regelmatig ook betogingen houden waarmee we duidelijk maken dat racisme, extreem-rechts en fascistisch geweld verworpen worden door bredere lagen van de bevolking. Doe mee met onze campagnes!

 


Lees ook:

Hieronder vind je verwijzingen naar enkele artikels uit de archieven van deze website.

 

     

  • Extreem-rechts geweld. Zet Blood&Honour de traditie van VMO verder?
  • Thomas Boutens organiseerde illegale neo-nazi groep in het leger
  • De standpunten van BBET
  • Blood&Honour: veel bloed, weinig eer
  • Huiszoekingen bij neo-nazi’s. Zullen de wapens van Blood&Honour gevonden worden?