NSV nodigt Hongaarse fasciste uit aan Gentse universiteit

Op dinsdag 11 oktober organiseert de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) een lezing met Krisztina Morvai in een zaal van de faculteit economie aan de universiteit van Gent. Morvai is lid van de extreemrechtse partij Jobbik uit Hongarije, een fascistoïde partij die gekend staat voor homofobie, antisemitisme, racisme en openlijk geweld tegen de Roma in Hongarije. Niet alleen is de partij zelf aangebrand vanwege discriminerende standpunten en uitspraken, ze heeft ook een eigen illegale paramilitaire militie, de Hongaarse Garde.

 

De Hongaarse Garde kwam meermaals in opspraak wegens gewelddadige en gewapende raids op Joodse wijken en Roma waarbij verschillende doden vielen. Zij dragen onder ander e symbolen en vlaggen van de fascistische Hongaarse Pijlkruisers. Onder het Pijlkruisersbewind werden honderdduizenden Hongaarse Joden vanaf 1944 afgevoerd naar concentratiekampen. In totaal kwamen 600.000 Hongaarse Joden om het leven. De Hongaarse Garde is verboden als privémilitie, maar blijft activiteiten organiseren. Een parlementslid van Jobbik legde de eed in het parlement af in een uniform van de Hongaarse Garde.

Krisztine Morvai is geen onbesproken figuur. Ze is Europarlementariër voor Jobbik en een notoir antisemiet. Enkele van haar recente uitspraken: “Wij zouden blij zijn als die zogenaamde trotse Hongaarse Joden gewoon weer met hun kleine, besneden piemeltjes gingen spelen”, of nog: “Ik adviseer de liberaal-bolsjewistische zionisten na te denken over waar naartoe te vluchten en waar zich te verstoppen”. In haar verkiezingscampagne bij de vorige verkiezingen benadrukte Jobbik dat de problemen van het Hongaarse volk teruggingen op zigeunercriminaliteit en het beleid van de Joods-kapitalistische wereldorde. Een verkiezingsspot van Jobbik werd door de Hongaarse openbare omroep geweigerd omdat Roma erin werden omschreven als “criminelen” en “parasieten”.

Dat volstaat voor de NSV om Morvai uit te nodigen om aan de Gentse universiteit te spreken. Willen ze inspiratie opdoen bij het fysieke geweld van de Hongaarse Garde? De afgelopen jaren probeerde de NSV zich meermaals voor te doen als een normale aanvaardbare politieke studentenvereniging, maar steeds opnieuw laat ze zich opmerken door uitschuivers. Gaat de Gentse universiteit ermee akkoord dat haar infrastructuur wordt gebruikt om een racistische antisemitische spreker die banden heeft met een gewelddadige privémilitie extreemrechtse jongeren te laten ophitsen? In dat geval kan evengoed meteen een uitnodiging naar Anders Breivik worden gestuurd.

Het is positief dat de erkenning van de NSV aan de Gentse universiteit is ingetrokken. Dat gebeurde nadat 1.300 studenten op straat kwamen tegen de NSV en de erkenning van deze groepering. Na het drama in Oslo afgelopen zomer hopen we dat de universiteit geen ruimte laat voor een boodschap van racistisch geweld.

De Actief Linkse Studenten vragen aan de rector en het bestuurscollege om niet toe te laten dat de haatmeeting van 11 oktober in een zaal van de universiteit plaatsvindt. Nadat honderden studenten op straat kwamen en zowel de Sociale Raad als de Raad van Bestuur de erkenning van de NSV hebben verworpen, zullen we toch niet aanvaarden dat de NSV opnieuw kan provoceren vanuit een zaal van de universiteit? Dit brengt de veiligheid van medestudenten in het gedrang. Het is een open uitnodiging aan fascistische knokploegen om politieke tegenstanders aan te pakken. Laat de universiteit dat zomaar toe?