Doe mee met het antifascistische verzet!

De Staatsveiligheid mag in haar laatste rapport dan wel stellen dat de activiteiten van extreemrechts in ons land zijn afgenomen, het gevaar is daarom niet geweken. De afgelopen maanden zagen we doorheen Europa een nieuwe golf van fascistisch geweld. De aanslagen van Anders Breivik in Noorwegen kregen navolging met onder meer een schietpartij in Firenze (Italië) eind december. In Duitsland maakte de overheid bekend dat er in 2010 750 gevallen van fascistisch geweld werden geregistreerd, dat zijn er gemiddeld twee per dag!

 

In ons land zijn er kleine groepjes van gewelddadige neonazi’s actief. Die houden zich vooral bezig met het organiseren van concerten op geheim gehouden locaties. Eén keer per jaar nemen ze deel aan een publieke manifestatie die op voorhand wordt aangekondigd. Dat is de NSV-betoging die dit jaar in Leuven plaats vindt. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) is de studentenclub van het Vlaams Belang.

De jaarlijkse NSV-betoging is een trekpleister voor zowel VB-kopstukken als dubieuze neo-nazi’s. Op de editie van vorig jaar werden zowel Filip Dewinter als Tomas Boutens (die wegens zijn betrokkenheid bij Blood&Honour uit het leger werd gezet) opgemerkt. De militanten van NSV stoppen amper weg waar hun ideologische voorkeur ligt. Zo hield NSV-Antwerpen eind 2010 een bijeenkomst met een Italiaanse neonazi die er, onder instemming van zijn publiek, verklaarde dat zij “de fascisten van de 21ste eeuw” zijn.

De ‘socialistische’ burgemeester van Leuven, Tobback senior, laat traditiegetrouw de NSV-betoging toe in zijn stad. Vanuit de hoek van de traditionele ‘linkse’ partijen moet geen actief antifascistisch verzet verwacht worden. Partijen zoals SP.a hebben het te druk met het organiseren van het asociale beleid om zich te bekommeren om de strijd tegen extreemrechts.

De afgelopen jaren probeerde de NSV zich aan de universiteiten voor te doen als een aanvaardbare en studentikoze club. Dat is een façade waarvan straatvechters en neofascisten zich bedienen om sterker te staan met hun racisme, openlijk geweld, homofobie,… De façade dient enkel om erkend te geraken aan de universiteiten, wat ook lukte in Leuven, Gent en Antwerpen. Hierdoor kunnen deze neofascisten gebruik maken van infrastructuur en subsidies van de universiteiten. Deze subsidies kunnen ze aanwenden om toiletpapier te kopen waarmee ze naar mensen-zonder-papieren gooien met de mededeling dat dit het enige papier is dat ze hier kunnen krijgen. Bovendien aarzelen NSV-militanten niet om geweld te gebruiken. In oktober 2009 chargeerde een groep van 15 gemaskerde extreemrechtse militanten op een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen. De aanval miste doel, de geweldenaars moesten afdruipen. Onder die geweldenaars bevond zich ook de huidige voorzitter van NSV-Antwerpen.

Gelukkig bestaat er in ons land een traditie van protest tegen extreemrechts. Ieder jaar opnieuw is er een anti-NSV betoging die steevast meer betogers op de been brengt dan extreemrechts. Hiermee wordt de extreemrechtse betoging geïsoleerd en krijgen die militanten geen vrij spel om in een studentenstad hun racisme en geweld bot te vieren. Blokbuster neemt al jaren het voortouw in het antifascistisch verzet. We maken van de tegenbetogingen gebruik om met jongeren en werkenden de discussie aan te gaan over hoe racisme ingang kan vinden en hoe we daartegen kunnen ingaan.

De crisis van het kapitalisme leidt in zowat alle landen tot een harde kuur van besparingen en aanvallen op de levensomstandigheden van de bevolking. De gewone bevolking wordt kaal geplukt zodat de bankiers en grote aandeelhouders hun riante bonussen en recordwinsten kunnen veilig stellen. Racisme, seksisme en homofobie leiden tot verdeeldheid onder de slachtoffers van dit beleid. Het maakt eengemaakt verzet moeilijker, waardoor het ongenoegen langer passief blijft of zelfs helemaal niet tot uiting komt.

Racisme en extreemrechts kunnen inspelen op de crisis om de gevolgen ervan af te schuiven op gemakkelijke zondebokken zoals migranten. Een tijdelijke electorale neergang betekent niet dat er geen ruimte meer is voor racisme. In Frankrijk worden de gevolgen van de crisis als een belangrijke reden voor de hernieuwde steun voor Marine Le Pen en het FN aangehaald. In Hongarije halen de neofascisten van Jobbik, een partij met een openlijke privémilitie in de vorm van de Hongaarse Garde, tot 20% in de peilingen. Op een rotte ondergrond kan extreemrechts als een schimmel groeien. Dat kan enkel bij gebrek aan een sterke linkse oppositie met een duidelijk socialistisch alternatief.

Op 15 maart organiseren we in Leuven een anti-NSV betoging onder de slogan “Jobs, geen racisme”. We willen het protest tegen extreemrechts koppelen aan het verzet tegen het besparingsbeleid (zoals de algemene staking van 30 januari) en bewegingen zoals Occupy en de indignado’s. Malcolm X stelde al: “You can’t have capitalism without racism”. Om racisme te bestrijden, moeten we ons ook tegen het kapitalisme richten. En daartoe is het noodzakelijk om de 99% van de bevolking te verenigen tegen de werkelijke vijand: de 1% die verantwoordelijk is voor een uitzichtloos systeem van miserie, werkloosheid, oorlog.