Meeting met NPD-kopstuk kan niet aan de Antwerpse unief

ALS-Antwerpen maakte een open brief naar aanleiding van de aankondiging dat het extreemrechtse kopstuk Udo Voigt, voormalig voorzitter van de Duitse NPD, in een zaal van de Antwerpse universiteit zou spreken op uitnodiging van NSV, de studenten van het VB. De open brief werd mee ondertekend door Comac en door ACOD-UA. De rector reageerde meteen en maakte bekend dat hij al op 2 maart per brief aan de NSV heeft meegedeeld dat er geen toelating wordt gegeven voor deze activiteit.

Open brief

Geachte heer rector,

Met enige verbazing vernamen we op facebook (https://www.facebook.com/events/145788668877065/) dat de NSV! op 27 maart een meeting zal houden met als spreker Udo Voigt, voormalig voorzitter van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Het baart ons zorgen dat zo’n persoon een forum krijgt op onze universiteit, daarom schrijven we deze open brief die actief verspreid zal worden onder de studenten en het personeel.

Toen vorig jaar in Duitsland de misdaden van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) aan het licht kwamen, werd eens temeer duidelijk dat de NPD geen doordeweekse partij is. In het kader van het onderzoek tegen de hoofdverdachten werd Ralf Wohlleben gearresteerd. Ralf Wohlleben zou eind jaren ’90 de drie daders geholpen hebben om onder te duiken en hen later van geld, wapens en munitie hebben voorzien. Hij wordt medeplichtig geacht aan een zestal moorden. Ralf Wohlleben vervulde verschillende functies bij de NPD, hij was afdelingsvoorzitter, perswoordvoerder en stelde zich verkiesbaar. Ook Patrick Wieschke, lid van de nationale leiding, speelde mogelijk een rol bij de aanslagen.

De NPD stond in Duitsland al langer bekend om haar banden met het neonazi milieu. In 2009 organiseerden ze in Gera een concert waarop meer dan 4000 neonazi’s present waren. Daarnaast hielden ze meerdere malen herdenkingen voor het nazi kopstuk Rudolf Hess. Recent werden er 24 vermoedelijke NPD leden opgepakt omwille van o.a. geweldpleging en lid te zijn van een criminele organisatie.

Deze organisatie is in de ogen van de meeste Duitsers gevaarlijk en onaanvaardbaar. Racistische en antisemitische uitspraken sterken enkel dat beeld. Ter illustratie: naar aanleiding van de verkiezing van Obama als president stelden ze in een document dat dit het resultaat was van “de Amerikaanse alliantie van negers en joden”.

Udo Voigt is geen onbesproken figuur en heeft al meerdere veroordelingen wegens racisme op zak. Enkele jaren terug ontkende hij op de televisiezender ARD dat er 6 miljoen joden zijn omgekomen in de vernietigingskampen van de nazi’s. Hij had er vorig jaar ook geen problemen mee om poserend op een moto op een verkiezingsposter te staan met de dubbelzinnige slogan “Gas Geben!”.

In Duitsland wordt de NPD niet aanvaard en is al verschillende keren gepoogd de partij te verbieden. Op een Duitse universiteit zou men er zelfs niet aan denken een voormalig voorzitter een platform te geven. Des te meer is het verbazingwekkend dat dit in Antwerpen wel kan. In Vlaanderen kan Udo Voigt rekenen op steun onder gewelddadige neonazi’s en fascisten. Krijgen dergelijke personen vrij spel op de UA op 27 maart?

Het is niet de eerste keer dat de NSV! zo’n spreker uitnodigt, drie jaar terug was Nick Griffin van de BNP bij hen nog te gast. Ook toen kwam er protest en besliste de Universiteit Antwerpen dat de meeting niet kon doorgaan. We hopen dat er deze keer even consequent zal gereageerd worden door de academische overheid van de Universiteit Antwerpen. Dat de NSV! zulke figuren uitnodigt is geen toeval, ze zijn immers zelf gekend voor racisme en geweld. Daarom roepen we op om de erkenning van het NSV! stop te zetten, dit zou een duidelijk signaal zijn aan het adres van iedereen die dagelijks haat verspreidt en fysiek geweld gebruikt tegen anderen omwille van hun huidskleur en/of politieke ideeën.

Met vriendelijk groeten,

Actief Linkse Studenten Antwerpen

Comac Antwerpen

ACOD-UA