Waarschuwing uit Griekenland. Offensief tegen extreemrechts nodig!

De afgelopen maanden waren er naar schatting minstens 500 gewelddadige aanvallen tegen migranten in Griekenland. Gesterkt door haar verkiezingssucces speelt de neofascistische partij ‘Gouden Dageraad’ een actieve rol in het geweld. Na vijf jaar van recessie en een totale afbraak van alle openbare diensten en de levensstandaard van de bevolking, is er een zekere steun voor het geweld tegen de vele migranten in het land. Ongeveer 10% van de bevolking bestaat uit illegale vluchtelingen die vaak in bijzonder schrijnende omstandigheden leven.

 

Het enige antwoord van de besparingsregering bestaat uit het massaal oppakken van ‘illegale’ vluchtelingen die vervolgens in militaire kampen worden ondergebracht. Ook daar protesteert ‘Gouden Dageraad’ zonder het geweld te schuwen. De partij verklaarde dat militaire faciliteiten worden omgevormd tot “toeristische centra voor illegale migranten.” De repressie van de regering versterkt de mogelijkheden voor ‘Gouden Dageraad’.

De crisis en het besparingsbeleid leiden tot een forse daling van de levensstandaard, honger, tekorten en criminaliteit. De regering heeft daar geen antwoorden op en blijft maar besparen en afbreken. Maar ook extreemrechts heeft geen antwoorden als het zich richt tegen de migranten die niet verantwoordelijk zijn voor de crisis. In plaats van in te gaan tegen de grote reders in Griekenland – in 2011 goed voor 14 miljard euro winst – worden de migranten aangepakt. Met gratis voedselbedelingen voor wie Grieks genoeg is, kan Gouden Dageraad een zekere steun verwerven maar worden de verantwoordelijken voor de crisis ongemoeid gelaten.

Om het geweld te stoppen, kan niet op de politie worden gerekend. Daar haalde ‘Gouden Dageraad’ opvallend veel stemmen bij de laatste verkiezingen. De gevestigde partijen zeggen maatregelen te willen nemen, maar voeren ondertussen een beleid dat de tekorten en spanningen versterkt. Daar kan ‘Gouden Dageraad’ op teren. De arbeidersbeweging moet zich organiseren en offensief ingaan tegen het besparingsbeleid dat leidt tot tekorten en geweld onder de meerderheid van de bevolking.

We mogen niet toelaten dat ‘Gouden Dageraad’ de straten kan innemen en haar politiek van geweld kan opleggen. Er is nood aan antifascistische verdedigingscomités om in te gaan tegen racisme en geweld in de wijken. Dat moet gekoppeld worden aan een vastberaden strijd voor een fundamentele breuk met het met crisis doordrongen kapitalisme. De brede electorale steun voor het linkse Syriza geeft aan dat zo’n strijd op een enorm enthousiasme zou kunnen rekenen. Als de hoop op revolutionaire verandering niet wordt waargemaakt, ontstaat er ruimte voor de contrarevolutionaire wanhoop waar extreemrechts een uitdrukking van is.

Ook in antifascistische activiteiten in ons land moeten we de Griekse waarschuwing ernstig nemen. Ook hier zijn er aanhangers van de methoden van ‘Gouden Dageraad’, de groupuscules N-SA en Nation juichen de Griekse neonazi’s toe. Een lid van N-SA is tevens nationaal voorzitter van NSV, de studentenclub van het Vlaams Belang. Het gaat om Ruben Rosiers die in oktober 2009 nog deelnam aan een gewelddadige aanval op een meeting van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen. Een andere aanhanger van de N-SA, Thierry Vanroy, zit in het tienkoppige bestuur van de Vlaams Belang Jongeren. Met de anti-NSV betoging van maart 2013 in Antwerpen zullen we dus ook tegen de aanhangers van ‘Gouden Dageraad’ in ons land betogen.

De Griekse ervaring geeft eens te meer aan dat moralistische argumenten of vertrouwen in de gevestigde partijen ons nergens zullen brengen. Met Blokbuster gaan we voor een strijdbaar anti-kapitalistisch verzet tegen racisme, fascisme en de voedingsbodem ervan. Doe mee!

 

> Lees ook volgende uitgebreidere analyse over Griekenland: http://www.blokbuster.be/bb/index.php/internationaal/945-fascistisch-offensief-in-griekenland