KVHV liegt om Actief Linkse Studenten te beschuldigen

De rechtse studentenclub KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) liet zich deze zomer meermaals van zijn meest reactionaire kant zien. 

Het begon met een snoepreisje voor de Gentse afdeling naar Hongarije waar de vrienden van Jobbik werden bezocht. Jobbik is een fascistische partij: ze heeft een geschiedenis van haat tegenover Joden en zigeuners waarbij grof geweld niet wordt geschuwd. Zelfs het Franse extreemrechtse Front National vindt de Hongaren te extreem om mee samen te werken. Zo niet de Gentse KVHV die zich in Boedapest liet rondleiden door een vertegenwoordiger van Jobbik. (zie het artikel van het AFF hierover). Vlak na de verkiezingen haalde het Gentse KVHV de media met zijn aanwezigheid op het overwinningsfeest van de N-VA waar enkele KVHV’ers overmoedig ‘Cyaankali voor het FDF’ scandeerden.

In verband met de besparingen in het onderwijs liet Antwerps KVHV-voorzitter Wouter Jambon zich ontvallen dat een verhoging van de inschrijvingsgelden en een meer elitair onderwijs niet slecht zouden zijn. Later werd daar nog een schepje bovenop gedaan door te stellen dat minder gegoede studenten altijd voor de rijke studenten kunnen werken. Kortom mensen die hun studies niet kunnen betalen zijn lui. (zie ons eerder artikel).

Gesterkt door de aandacht voor hun reactionaire standpunten, besloten de conservatievelingen nog een stapje verder te gaan. Deze conservatieve katholieken zijn blijkbaar het achtste gebod vergeten en gebruikten een leugen om de Actief Linkse Studenten te beschuldigen. Op 4 augustus werd op de gevel van het Sint-Barbara College te Gent volgende zin aangebracht: “De Vlaming zal pas vrij zijn als de laatste N-VA’er wordt opgeknoopt met de ingewanden van de laatste pro-abeidsnul [sic].” Jan de Backer, dit jaar nog praeses van het KVHV te Gent getrooste zich de moeite om bij de politie te verklaren ondergetekende, penningmeester van de Actief Linkse Studenten te Gent, betrapt te hebben. “Ik heb daar, 4 augustus, 5 uur ’s ochtends, Koerian (…) herkend, hij heeft speciaal haar en een kenmerkend gezicht.” Ook zou daar volgens zijn verklaringen iemand met dreadlocks van ALS Gent aanwezig zijn geweest. Voor alle duidelijkheid: ik was elders op dat ogenblik en kan dat bewijzen en binnen ALS is er niemand met dreadlocks. Bovendien ontgaat de betekenis van de genoemde slogan op het Sint-Barbara College ons, wie of wat bedoelen ze met ‘pro-arbeidsnul’? ALS voert onder meer campagne met slogans als ‘Jobs, geen racisme’ – zijn wij dan ook ‘pro-arbeidsnullen’?

Het is evident dat de beschuldiging na het verhoor naar alle waarschijnlijkheid wordt geseponeerd. Het doel van het KVHV is niet zozeer vervolging – daarvoor is hun leugen al te doorzichtig – maar wel intimidatie van politieke tegenstanders. Het uiten van valse beschuldigingen bij de politie is daar onderdeel van. Dit is trouwens niet de eerste keer. In maart van dit jaar beschuldigden ze COMAC er publiek en valselijk van hun verbondshuis te hebben beklad. Het zwartmaken en het trachten te laten veroordelen van politieke tegenstanders, waar hebben we dat nog gehoord?

Actief Linkse Studenten gaat voor een eerlijk, open, rechtvaardig en links alternatief op de crisis en op extreemrechts. Een sociaal beleid als antwoord op sociale problemen en massaprotest als manier om ons programma naar voor te brengen. Op aansturen van Griekse antifascistische comités zal dan ook een betoging tegen extreemrechts worden gehouden in Brussel op 9 november. Het KVHV illustreerde deze zomer eens te meer dat acties als deze broodnodig zijn.

Koerian