NSV Leuven probeert linkse activisten te intimideren

NSV’ers met hun vlag voor een betoging van een paar jaar terugHet is triest gesteld met neofascistisch rechts in Vlaanderen. De voorlopige electorale achteruitgang van de moedergans, Vlaams Belang, heeft daar veel mee te maken. Net als de opmars van de rechtse N-VA, die de fascistische studentenclub NSV – door de aanwezigheid van een resem eveneens zeer rechtse en aangebrande figuren –  wat in verwarring zal brengen. Voor wie moeten de traditioneel met het Vlaams Belang gelinkte NSV’ers nu kiezen? Voor nationalisten die hun separatisme en dus Moeder Vlaanderen dumpen (de N-VA) om de Belgische – nog dikwijls Franstalige – bourgeoisie gedwee te dienen (wat een aantal meer opportunistische NSV’ers doen) of… als een kip zonder kop achter de kletterende electorale mislukking Vlaams Belang blijven aanlopen?

Het is een splijtend dilemma. Maar helaas biedt de voedingsbodem van een kapitalisme in crisis steeds weer een levenslijn aan neofascisten als het NSV, hoe bijna terminaal verzwakt ze in verschillende studentensteden vandaag ook zijn. Werkloosheid, weinig perspectief op een degelijke, goed betaalde job voor jongeren, opgezweepte anti-moslim gevoelens, terreurdreiging, … Zolang het kapitalisme bestaat, en verder de dieperik inglijdt met elementen van de jaren ’30 die terugkomen, kan de arbeidersbeweging en de antifascistische beweging niet op haar lauweren rusten.

Dinsdag voerden we met militanten van ALS en LSP campagne aan Alma 1 in Leuven. We stonden daar met ons pamflet voor de meeting over Griekenland en Syriza komende maandag, met een spreker van Syriza en Bart Vandersteene voor LSP (maandag 2 maart, 20u in MTC 00.12, op het Hogeschoolplein). Op dat moment stonden aan de Alma ook twee fascisten van het NSV publiciteit te maken voor hun betoging op 12 maart in Gent. In Gent zelf werden deze Vlaamse helden amper al gesignaleerd, wat maakt dat het er niet goed uitziet voor hun mobilisatie op de 12e. Maar gelukkig werden er in het verre Leuven… nog wel 2 militanten bereid gevonden om voor die betoging te mobiliseren. Geen skinheads of andere veroordeelde neonazi’s, vaste koek op de doorsnee NSV-betoging, maar keuriger uitgedoste extreemrechtse studenten.

We riepen de studenten op om de fascistische pamfletten desgewenst in de traditionele vuilnisbak te werpen en maakten hen duidelijk dat het NSV geen afgeborstelde organisatie is, maar in het verleden steevast borg stond voor geweld tegen linkse meetings en activisten. De Leuvense NSV’ers probeerden te “argumenteren” met ons. Maar met figuren die linkse organisaties – zoals blijkt uit heel hun staat van dienst – met geweld willen monddood maken, gaan we niet in discussie. Daar mobiliseren we op brede schaal tegen – zoals momenteel in Gent – met een programma dat de strijd voor jobs en sociale zekerheid koppelt aan die voor een andere maatschappij, waar de winst van een kleine elite niet centraal staat – een democratisch socialisme.

Dat ze – op de wervende vuilnisbak na – werden genegeerd, was duidelijk niet naar de zin van het tweetal. Eentje geraakte duidelijk wat gefrustreerd en begon dreigementen te uiten: “Jullie meeting staat aangekondigd op Facebook. Daar staan ook namen bij…” Het was jammer dat er op dat moment geen vertegenwoordigers van de traditionele studentenorganisaties hiervan konden meegenieten. Wie weet zouden ze er in het vervolg anders over denken bij de aanvraag tot officiële erkenning van het NSV? En verder, tegen iemand van LSP die geen student meer was: “Werk jij aan de universiteit? Wat zou je werkgever ervan denken als hij wist dat je actief was bij extreemlinks.” Het anti-systeem imago dat de twee zich eventjes hadden proberen aan te meten, lag dus al snel in duigen: als het erop aankomt, blijven fascisten natuurlijk schoothondjes van de bazen en de “werkgevers”. Of het nu gaat om de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad die gesponsord worden door de superrijke scheepseigenaars, of het meer historische voorbeeld van de Duitse nazi’s die door de grote kapitalisten in leven werden gehouden op meer penibele momenten, tot de miserabele echo’s daarvan in het Leuvense studentenleven: fascisten blijven steun en toeverlaat van de heersende klasse die ze op andere momenten beweren te bestrijden.

De meer opgewonden helft van het gezelschap wist ook te melden dat het NSV zou komen naar onze meeting over Griekenland van maandag. Weeral omdat ze “discussie wilden voeren” naar verluidt. Met hun vuisten, zoals zo vaak in het verleden? Als die discussie even diepzinning is als het zoeken naar namen op Facebook en andere persoonlijke en collectieve dreigementen, passen we daar natuurlijk voor. We zullen integendeel extra hard mobiliseren om die meeting tegen uiterst rechtse pogingen tot intimidatie te beschermen. En om in Gent op 12 maart voor de anti-NSV betoging een indrukwekkend veelvoud aan linkse betogers op de been brengen.