NSV organiseert internationale nazimeeting aan Antwerpse universiteit

Russische professor die oproept om Oekraïeners uit te moorden, Duitse holocaustontkenner en Amerikaanse fascist als sprekers aan de Antwerpse universiteit op uitnodiging van de studenten van het Vlaams Belang?

Twee dagen voor het proces tegen Gouden Dageraad in Griekenland van start gaat en eveneens twee dagen voor neonazi’s de geboortedag van Hitler vieren, organiseert de NSV (Nationalistische Studentenvereniging) een internationale nazimeeting aan de Antwerpse universiteit. Onder het mom van een ‘colloquium’ worden gekende neonazi’s uitgenodigd. Weet de Antwerpse universiteit dat gewelddadige fascisten op 18 april in lokalen van de universiteit verzamelen blazen?

Alexandr Dugin (rechts) en David Duke (links) van de Ku Klux Klan
Alexandr Dugin (rechts) en David Duke (links) van de Ku Klux Klan

De headliner op het colloquium onder de naam “Europa. Het Westen voorbij” is de Russische fascist Alexander Dugin, voorheen voorman van de Nationale Bolsjewieken die in opspraak kwamen wegens wapenbezit en geweld. Inspiratie haalt Dugin onder meer bij de Waffen SS dat een “intellectuele oase vormde in het nazi regime.” De ‘excessen’ van het Duitse fascisme zijn voor Dugin een louter Duitse aangelegenheid, het Russische fascisme ziet hij als “een combinatie van natuurlijk nationaal conservatisme met een gedreven wil tot echte verandering.” Ondanks zijn openlijke fascistische posities stond Dugin tot voor kort dicht bij de Russische politieke leiders. Hij kwam pas in de problemen toen hij openlijk stelde dat Poetin en co niet ver genoeg gingen in hun steun aan Russische nationalisten die voor de afscheiding van het oosten van Oekraïne opkomen. Dugin verloor zijn job als socioloog aan de Staatsuniversiteit van Moskou na een petitie die zijn ontslag eiste. Een uitspraak van Dugin over hoe de Oekraïeners moeten aangepakt worden, gaf de aanleiding voor die petitie. Dugan verklaarde immers: “Vermoorden, vermoorden, vermoorden. Er moet niet meer gesproken worden. Dat is wat ik als professor denk.” Komt Dugin dit op 18 april herhalen aan de Antwerpse universiteit? Of heeft de universiteit een probleem met tot geweld oproepende openlijke fascisten?

Alexandr Dugin is helemaal klaar om voor de NSV te komen spreken. (foto: Dugin in Ossetië in 2008)
Alexandr Dugin is helemaal klaar om voor de NSV te komen spreken. (foto: Dugin in Ossetië in 2008)

Een andere spreker is Manuel Ochsenreiter, hoofdredacteur van het Duitse extreemrechtse magazine Zuerst. Dat magazine beweert “enkel Duitse en geen vreemde belangen” te dienen. Zuerst was de opvolger van het door voormalige nazi’s opgerichtte “Nation und Europa” dat onder meer gekend stond voor racisme en antisemitisme. In 2006 werd de Iraanse president Ahmadinejad op voorpagina gezet met als opschrift: “Bedankt president!”. Dat was na de ontkenning van de holocaust door Ahmadinejad. Voorheen was Ochsenreiter ook hoofdredacteur van het “Deutsche Militärzeitschrift” waarin met nostalgie werd teruggekeken op de militaire prestaties van de nazi’s. In september 2014 sprak Ochsenreiter over de “Israëlische lobby in Duitsland” op het internationale negationismecongres in Iran. Zal Ochsenreiter de retoriek die hij in Teheran bracht op 18 april aan de Antwerpse universiteit brengen? Of heeft de universiteit een probleem met holocaustontkenners?

De laatste aangekondigde spreker is John Morgan. Dat is de hoofdredacteur van uitgeverij Arktos waarmee NSV de meeting organiseert. Arktos brengt werken uit van nieuw-rechtse auteurs en dubieuze fascisten zoals Durgin. Hij aarzelt niet om als gast van de Hongaarse neonazi’s van Jobbik te fungeren en steekt zijn bewondering voor deze partij niet onder stoelen of banken. Zo blijkt uit zijn blog op Counter Currents, een website waar ook klassieke fascistische schrijvers aan bod komen. Zo vinden we er werken van holocaustontkenner Maurice Bardèche terug, onder meer de Engelse vertaling van zijn “Fascistische droom” of nog van een uittreksel uit zijn boek “Nuremberg ou la terre promise” (1948) waarin de holocaust wordt ontkend. Dat laatste boek verscheen overigens in het Nederlands in een vertaling door voormalig VB-voorzitter Karel Dillen. Kan Morgan op 18 april zijn eigen fascistische dromen komen openbaren aan de Antwerpse universiteit? Of heeft de universiteit een probleem met dergelijke fascisten?

De Actief Linkse Studenten in Antwerpen menen dat de universiteit geen vrijspel mag geven aan een internationale meeting van neonazi’s en holocaustontkenners. Het is opmerkelijk dat de studenten van het Vlaams Belang zich openlijk associëren met deze neonazi’s. De nieuwe VB-voorzitter Van Grieken beweerde over een NSV-meeting met de Duitse neonazi Udo Voigt: “Dat was een vergissing van de toenmalige NSV-leiding. Die oude neonazi’s hebben meer haar dan hersencellen.” Dat hijzelf in de toenmalige NSV-leiding zat, vermeldt hij uiteraard niet. De Antwerpse universiteit gaf destijds geen toelating om de NSV-meeting met Udo Voigt in een lokaal van de universiteit te houden. In vergelijking met de sprekers die NSV nu naar Antwerpen wil halen, was Udo Voigt van de NPD nog een zachtgekookt eitje, althans voor een “oude neonazi” met “meer haar dan hersencellen”. De Actief Linkse Studenten rekenen er op dat de Antwerpse universiteit zal weigeren om een platform te bieden voor neonazi’s en holocaustontkenners. Met deze open brief vragen we een reactie in die zin van het bestuur.

Actief Linkse Studenten Antwerpen