VB haalt omstreden voorman Duitse Pegida naar Antwerpen – doe mee met het protest!

Lutz Bachmann – op de foto met Hitlersnor – treedt zaterdag op voor het Vlaams Belang in Antwerpen. Doe mee met de tegenbetoging van Blokbuster!

Komende zaterdag is er in Antwerpen een actie van Pegida Vlaanderen. Het initiatief hiervoor is strak in handen genomen door het Vlaams Belang. Niet alleen is Dewinter een van de aangekondigde sprekers op het evenement, de partij haalde ook een Duitse vriend naar Antwerpen. Terwijl het racistische 70-puntenprogramma van de partij begin jaren 1990 nog stelde dat buitenlanders niet aan politiek mogen doen in Vlaanderen, haalt de partij vandaag een omstreden Duitser naar Antwerpen om een boodschap van haat te brengen.

Artikel vanop blokbuster.be

Lutz Bachmann trad maandenlang op als voortrekker van Pegida in Dresden, waar deze racistische beweging ontstond. Dresden was ook de enige plaats waar Pegida kon uitgroeien tot een massaal fenomeen, elders bleven pogingen om dit te kopiëren beperkt tot de usual suspects van extreemrechts tot hardere neonazi’s. Ook met Pegida Vlaanderen was dit het geval. Bachmann kwam onder vuur te liggen toen de beweging tegen Pegida op gang kwam en steeds grotere betogingen op de been bracht. Het duwde Pegida in een defensieve positie, ook in Dresden, en het benadrukte verdeeldheid aan de top van deze beweging.

Protest tegen Pegida in Duitsland

Bachmann had nooit een probleem met deelname aan Pegida door nazihooligans. Het feit dat hij selfies maakte terwijl hij zich als Hitler voordeed, geeft aan waarom hij daar geen probleem mee heeft. Bachmann heeft overigens een strafblad, hij werd veroordeeld wegens diefstallen en had bij een van zijn arrestaties 40 gram cocaïne op zak. Hij werd veroordeeld maar vluchtte onder een schuilnaam naar Zuid-Afrika, vanwaar hij als buitenlandse crimineel werd uitgewezen. Bij de opkomst van Pegida eind 2013 en begin 2014 kon Bachmann nog niet aan verkiezingen deelnemen omdat hij zijn burgerrechten in het kader van criminele veroordelingen kwijt was.

Kortom, een uitstekende spreker voor een door het Vlaams Belang georganiseerde optocht in Antwerpen. Dat het Vlaams Belang Pegida in ons land organiseert, blijkt uit de lijst van aangekondigde sprekers komende zaterdag. Naast Filip Dewinter spreken ook Hilde De Lobel, voormalig Vlaams parlementslid en actief bij Voorpost; Chris Janssens, fractieleider van het VB in het Vlaams parlement; en Kristof De Smet, de woordvoerder van Pegida Vlaanderen die in Heist-op-den-Berg in het bestuur van de partij zat. De andere sprekers zijn Lutz Bachmann en de woordvoerder van Pegida Nederland, een wapenhandelaar, hooligan en neonazi. Voor het eerst zal ‘Pegida Vlaanderen’ niet alleen een meeting houden op het Conscienceplein, maar is er ook een betoging voorzien. Of Bachmann effectief tot in Antwerpen zal komen, lijkt ons niet volledig zeker nu er op hetzelfde ogenblik in Keulen een optocht van Pegida NRW is gepland met naar eigen zeggen een verrassingspreker.

Blokbuster nam het initiatief voor een tegenbetoging. We wilden niet dat extreemrechts zomaar een haatmars kon organiseren. Gezien de middelen die het Vlaams Belang tegen hun optocht gooit – professioneel materiaal, buitenlandse sprekers, … – is het duidelijk dat de partij hoopt dat ze gebruik kan maken van racistische vooroordelen die versterkt werden door de vluchtelingencrisis. We mogen dit niet zomaar laten passeren. Pegida kwam in Duitsland in een defensieve positie terecht nadat het protest ertegen georganiseerd werd. Doorheen Europa is er een toename van racistisch geweld. We moeten ons organiseren om dit te stoppen voor het kan ontwikkelen. Dat is waarom de antifascistische betoging van zaterdag belangrijk is.

Met het protest tegen Pegida zullen we ons uitspreken tegen haat en terreur, tegen racisme en seksisme, tegen extreemrechts geweld en tegen oorlog. We zullen opkomen voor solidariteit en eengemaakte strijd voor een alternatief op het beleid van besparingen dat tot tekorten en sociale spanningen leidt, het beleid van militaire interventies dat oorlogen versterkt en tot vluchtelingenstromen leidt, het beleid van verdeel-en-heers dat racisme en seksisme versterkt. Doe mee! Afspraak zaterdag om 14u op het Coninckplein in Antwerpen waarna we in betoging door de buurt trekken.

-> Facebook evenement