Gent. Rechtse studenten vinden getuigenis van Iraanse vluchtelinge “om van te kotsen”

Op 1 februari organiseerden ACV, ACLVB, Bond Moyson Oost-Vlaanderen, Dirk Holemans, De Zuidpoort, LEF, Linx+, Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent! een solidariteitsbenefiet met vluchtelingen in Gent. De avond was een succes. De zaal zat afgeladen vol en iedereen luisterde aandachtig naar een pakkende getuigenis van een Iraanse vluchtelinge.

Op die benefiet waren er ook enkele onverwachte gasten. Enkele KVHV’ers (Katholiek Vlaams HoogstudentenVerbond) kwamen een “kijkje nemen”. Na een getuigenis door een Iraanse vluchtelinge gingen ze gefrustreerd naar huis en riepen ze nog naar de organisatoren dat het hele gebeuren walgelijk was en om van te kotsen. Enkele maanden geleden deed de NSV (Nationalistische Studentenvereniging) hetzelfde op een benefiet in Leuven. Hoewel de benefiet op geen enkele manier aanzet tot agressie, probeerden ze het daar wel met geweld! Gelukkig reageerden de organisatoren heel snel en werden ze buiten gezet.

Dit intimiderende gedrag illustreert dat zulke (extreem)rechtse krachten trachten af te toetsen hoe ver ze kunnen gaan. Niet alleen de min of meer met het Vlaams Belang verbonden studenten van de NSV doen dit, ook die van het KVHV. In KVHV-kringen bevinden zich ook heel wat aanhangers van de regerende N-VA van Francken en co.

Protest in Dresden afgelopen weekend

Tegen intimidaties is mobilisatie nodig. In Ierland werd een betoging van Pegida dit weekend beantwoord met duizenden tegenbetogers die de plaats waar Pegida wilde verzamelen, bezet hielden. Pegida moest afdruipen. In Duitsland werd extreemrechts geïsoleerd waar er echte tegenmobilisaties waren met een duidelijke boodschap tegen racisme. In andere steden, zoals in Dresden, waar er aanvankelijk geen duidelijk signaal kwam tegen haat en extreemrechts, gingen ze al over tot geweld en brandstichting. Afgelopen zaterdag was er wel een sterke antifascistische betoging in Dresden. Daar werd ook een solidariteitsbericht van Blokbuster voorgelezen aan de betogers. Op dezelfde dag verzamelden 2.000 antiracisten in Amsterdam om te betogen tegen Pegida (zie een verslag van deze betoging).

Als we in Vlaanderen willen vermijden dat extreemrechts zich meer en meer gesterkt voelt om te provoceren en te intimideren, zullen we een duidelijke NEEN aan haat, terreur en racisme nodig hebben. Daarom is er in Gent het platform Gastvrij Gent opgezet tegen de betoging van Voorpost en voor solidariteit tegen racisme, oorlog, terreur en seksisme. Afspraak op 21 februari om 11u aan het Veerleplein!