Het volstaat niet om geen racist te zijn, we moeten ons als antiracisten organiseren

Betoging tegen Pegida in Gent eind februari. Foto: PPICS
Betoging tegen Pegida in Gent eind februari. Foto: PPICS

De brutale aanvallen, van politie en extreemrechts, op het tentenkamp in Calais zorgden al voor een uiteendrijven van de vluchtelingen op weg naar Engeland, ook richting de Belgische kust. Sommigen hopen via Zeebrugge de oversteek te maken. Maar ook hier worden ze geconfronteerd met criminalisering en repressieve maatregelen.

Artikel door Fabian (Gent) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

In een steeds groter deel van het politiek discours worden asielzoekers zelfs volledig gedehumaniseerd. De gouverneur van West-Vlaanderen, Decaluwé, deed een oproep om illegale vluchtelingen vooral geen eten te geven. De politie van Zeebrugge ging over tot het genummerd markeren van vluchtelingen met onuitwisbare inkt, “louter om administratieve redenen”.

Bij gebrek aan antwoord op de vluchtelingencrisis schuiven de gevestigde partijen op naar een discriminerende retoriek en praktijk. Ook sp.a-voorzitter Crombez, hoewel meteen teruggefloten door zijn partijbureau, verklaarde zich gewonnen voor een ‘push-back-beleid’ tegenover vluchtelingen. Het 70-puntenplan van het Vlaams Blok, in de jaren ‘90 algemeen als uitermate racistisch beschouwd, is vandaag grotendeels doorgevoerd door de traditionele partijen.

Extreemrechts klopt zich op de borst en dat groeiend vertrouwen reflecteert zich in meer mobilisaties en een aangroei van racistisch geweld. Ook de politie gaat in haar ‘strijd tegen terreur’ steeds verder in “ethnic profiling” en brutaliteit tegen mensen van andere origine. Met de recuperatie van de gebeurtenissen in Keulen op oudejaarsnacht probeert rechts haar racistische boodschap onder een dun laagje antiseksisme te verpakken. Ze spreken enkel over seksistisch geweld wanneer ze het kunnen gebruiken om ons te verdelen.

Vanuit de heersende neoliberale besparingslogica blijken de Europese regeringen niet in staat tot oplossingen te komen voor structurele sociale problemen als hoge werkloosheid, tekorten in sociale huisvesting of de ondermaatse voorzieningen voor asielopvang. Het enige wat ze kunnen bedenken is sluiten van grenzen, repressie en criminalisering van vluchtelingen.

De verdeeldheid die de rechtse regering en extreemrechts proberen te zaaien, moeten we counteren met solidariteit en mobilisaties tegen racisme en tegen het besparingsbeleid. Voor echte antwoorden op terreur en seksisme moeten jongeren en werkenden een solidaire houding innemen en samen met de vluchtelingen strijden voor een echte toekomst met werkgelegenheid, huisvesting en onderwijs voor iedereen.

-> 17/3 Protest tegen extreemrechts in Leuven: Solidariteitsmars om 19u30 op het Martelarenplein

gastvrijleuvenstation