Dakloze Pool moet België onmiddellijk verlaten

Afgelopen kerstvakantie raakte een Poolse dakloze man bekend omdat hij in verschrikkelijke omstandigheden probeerde te overleven. De man woonde in een hol onder de grond op Linkeroever in Antwerpen. Daklozenactivisten namen het voor de Pool op om het probleem van dakloosheid op de agenda te zetten. Inmiddels kreeg de Pool van de administratie asiel en migratie te horen dat hij het grondgebied onmiddellijk moet verlaten.

De kritieken op de nieuwe staatssecretaris voor asiel Maggie De Block (Open Vld) kwamen vooral van de rechterzijde en waren vooral gericht op elementen als dossierkennis. De menselijke realiteit achter de harde cijfers is geen argument voor de rechtse oppositie in dit land en al evenmin voor het beleid van de regering. De situatie van de Poolse ‘holbewoner’ maakt dat duidelijk.

De man verklaarde in Gazet van Antwerpen vandaag dat hij nergens terecht kan in Polen. Hij beweert dat de politie hem hardhandig heeft aangepakt toen een patrouille hem afgelopen weekend is gaan opzoeken om hem het bevel om het grondgebied te verlaten te overhandigen. De agenten ontkennen, maar de dakloze Pool heeft wel gekneusde ribben en mogelijk een maagbloeding.

Het feit dat de verschrikkelijke omstandigheden waarin de Poolse man probeert te overleven enige mediabelangstelling kreeg, werd door de administratie aangegrepen om een nieuw bevel om het grondgebied te verlaten uit te schrijven. Dankzij de mediaberichten wisten ze bovendien dat ze hem konden bereiken in een hol onder de grond op Linkeroever. Wellicht wordt zijn verblijfplaats in het Sint-Annabos deze week opgeruimd door de stadsdiensten.

Het is een schande dat mensen zich vandaag in dit land genoodzaakt zien om in een hol onder de grond te leven. Dat is een grote stap terug in de geschiedenis. Het enige antwoord van de regering op deze omstandigheden bestaat er uit om de betrokkene bevel te geven om op te rotten. Voor de rechtse oppositie zou dat oprottingsbevel nog een pak luider mogen klinken. De dakloze Pool op Linkeroever is geen alleenstaand geval, er zijn wellicht zo’n 50.000 daklozen in ons land.

Investeerders mogen onbeperkt van en naar Polen trekken, bedrijven mogen onbeperkt gebruik maken van goedkopere Poolse arbeidskrachten, maar waag het niet om als Poolse dakloze naar ons land te komen. Staatssecretaris De Block heeft met het nieuwe bevel om het grondgebied te verlaten voor de Poolse dakloze aangegeven in welke richting het beleid onder de nieuwe regering zal gaan. En dat is een voortzetting van het bijzonder asociale en hardvochtige beleid dat al enige tijd in opgang is en gedeeld wordt door alle gevestigde partijen.