Het asociale uitwijzingsbeleid blijft slachtoffers maken. Twee jongens die school lopen in Schoten dreigen na meer dan vier jaar uit ons te worden gezet. Ze zouden moeten terugkeren naar Afghanistan. De twee jongens, Ramin en Ramish, krijgen heel wat steun van medeleerlingen en sympathisanten. De campagne tegen hun uitwijzing wordt nu ook kracht bijgezet met een rapnummer dat steun kreeg van de opkomende rappers van Halve Neuro.
Ramish en Ramin kwamen meer dan vier jaar geleden in ons land terecht. Ze lopen school in Schoten, halen daar uitstekende resultaten en hebben er een uitgebreide vriendenkring. De asielaanvraag van de twee (en hun moeder) werd al twee keer afgewezen. Ze kregen bevel om het land te verlaten, op 12 november moeten ze weg. Naar een vluchtelingenkamp in Kaboel.
Er werd al geprotesteerd, zo werden ballonnen opgelaten op de school van de twee jongeren en waren er petities. Om het lot van de twee jongeren bekend te maken, kregen ze nu ook steun vanwege de rappers van Halve Neuro. Toen die hoorden dat Ramin ook rapmuziek maakte, besloten ze de twee te steunen door samen een single op te nemen. Het leverde welkome aandacht in de lokale media op.
Ondertussen stuurden de directie en de leerlingen van een school in Oostakker (Gent) een open brief om te protesteren tegen de beslissing om medeleerling Zamir terug naar Albanië te sturen. Ook Zamir spreekt perfect Nederlands en haalt goede resultaten op school. Na 13 jaar zou de jongere samen met de rest van zijn gezin het land moeten verlaten. Ook voor deze mensen werd campagne gevoerd, maar voorlopig zonder resultaat. De Dienst Vreemdelingenzaken houdt het erop dat de ouders verantwoordelijk zijn.
Het uitwijzingsbeleid van de gevestigde partijen leidt tot menselijke drama’s. In plaats van iets te doen aan de redenen waarom mensen vluchten, worden vluchtelingen zelf aangepakt. Na jaren van onzekerheid wordt hun hoop op een betere toekomst de kop ingedrukt. Terugkeren is voor hen geen optie, hier in de illegaliteit blijven is al evenmin een aangenaam toekomstbeeld. Het neoliberale beleid keert zich steeds tegen de zwaksten in de samenleving. Om dat te stoppen, komen wij op voor een ander systeem dat vertrekt van de belangen van de meerderheid van de bevolking.