Rage Against The Machine houdt reünietournee. Verslag vanuit Australië

Op 2 juni komt de Amerikaanse band Rage Against the Machine ook in ons land optreden in het Antwerpse Sportpaleis. De tournee van de gekende groep is echter nu reeds bezig. Vorige week hielden ze een optreden in Melbourne. 40.000 fans kwamen kijken. Kirk Leonard van de Socialist Party in Australië brengt verslag uit.

 

De aanwezigen waren bijzonder enthousiast om de band te zien. Duizenden fans hadden hun T-shirt van Rage aangetrokken. Tegen het moment dat het optreden zou beginnen, zat de sfeer er al goed in. Sommigen probeerden op het dak van de dranktent te klauteren om toch maar een glimp op te vangen van hun favoriete groep.

Toen het gordijn werd weggehaald werd een grote rode ster geprojecteerd. Op de achtergrond weerklonk De Internationale, het strijdlied van de socialistische beweging. Dit kreeg een enorm echo onder de aanwezigen.

De groep kwam op het podium en de zanger, Zack de la Rocha, kondigde Rage Against the Machine aan waarop de groep inzette met Testify, een song over de door het kapitalisme gecontroleerde media en de greep van deze media op wat de mensen weten over wat er gebeurt in de wereld.

Van bij het begin van het optreden werden de grootste hits van de groep gebracht. Ze speelden onder meer Bulls on Parade, Renegades of Funk en Bombtrack. Daarin weerklonk steeds een boodschap van verzet tegen armoede, oorlog en honger. Renegades of Funk heeft een sterke boodschap over de massa’s van armen, werkenden en onderdrukten die de wereld kunnen veranderen.

In de songs wordt een revolutionaire boodschap gebracht en dat leidt steeds tot enthousiaste reacties, maar het bewustzijn van de meeste aanwezigen ligt natuurlijk wat achterop tegenover de teksten van de groep. Desalniettemin is de invloed van Rage natuurlijk positief, het populariseert linkse opvattingen en brengt een aantal problemen van het kapitalisme naar voor.

Verder speelde Rage onder meer Bullet in your Head, Know Your Enemy, Tire Me en Guerilla Radio. Hierin worden kritieken gegeven over de heersende klasse waarmee we het eens kunnen zijn: de elite controleert de media en probeert ervoor te zorgen dat de massa’s hun systeem aanvaarden. In Calm like a Bomb werd verwezen naar de strijd van de Zapatisten in Chiapas (Mexico), met een poging om deze strijd algemener te zien als een strijd tegen het kapitalisme.

In het laatste stuk volgden nog enkele hits en er werd afgesloten met Killing in the Name Of. Zack de la Rocha onderbrak de muziek even om uit te leggen dat imperialisme leidt tot oorlog. Hij zei dat de huidige oorlogen niet enkel het resultaat zijn van corrupte politici of slechte beslissingen, maar van het volledige systeem.

Ik vind de muziek van Rage heel goed en de teksten zijn soms inspirerend. Het maakt een politieke tussenkomst van socialisten soms makkelijker omdat de groep inspeelt op een anti-kapitalistisch bewustzijn. Het verzet waar deze groep voor staat, is voor velen aantrekkelijk. Dat geeft aan dat er onderhuids een anti-kapitalistisch bewustzijn groeit. Het komt er voor socialisten op aan om deze steun voor anti-kapitalistische muziek om te zetten in een steun voor het opbouwen van revolutionaire organisaties die in staat zijn om de wereld te veranderen.

> Een stukje van het optreden op You Tube