Nieuwe CD van Anti-Flag: “The people or the gun”

De radicale groep Anti-Flag heeft een nieuwe CD uit. Deze lijkt op het eerste gezicht een terugkeer naar het verleden van de groep. Een aantal songs op de CD zijn ruwer en korter dan op het vorige album en doen eerder denken aan de muziek die de groep 10 jaar geleden bracht. De politieke inhoud daarentegen blijft overeind en sterker worden.

 

De afgelopen jaren was Anti-Flag vooral geïnspireerd door de anti-oorlogsbeweging en een meer algemene anti-kapitalistische sfeer. Nu wordt meer terug gegrepen naar de tradities van arbeidersstrijd.

Dat blijkt het sterkste in “When all the lights go out” waarin sprake is van een opstand van arbeiders, terwijl er op de vorige albums eerder vaag over het “volk” werd gesproken. In deze song bevestigt Anti-Flag overigens: “Revolutie: de motor van de geschiedenis”.

Er wordt in de kritiek op het kapitalisme vrij ver gegaan: “Wij hebben geen topmanagers nodig, zij hebben ons nodig” en er wordt verwezen naar het Communistisch Manifest: “Arbeiders aller landen, verenigt u, jullie hebben niets te verliezen behalve jullie ketenen.” Er wordt ook elders verwezen naar Marx in een lied over Sodom, Gomorrah en Washington DC, een aanklacht over hoe religie door de heersende klasse wordt gebruikt om de bevolking te verdelen.

Eén van de titels werd overgenomen van een slogan uit mei 68 in Frankrijk: “De economie ziet af, maak haar af”. Het lied zelf is een sterke veroordeling van hoe de kapitalisten en hun regeringen zichzelf verrijken terwijl ze de arbeiders willen laten opdraaien voor de crisis. Er wordt gesteld dat de bankiers hun zakken hebben gevuld, terwijl er geen reddingsoperaties zijn voor de armen en daklozen.

De muziek van Anti-Flag was een inspiratie voor de anti-oorlogsbeweging, hopelijk zal dit nieuwe album jongeren tot politieke activiteit aanzetten. Ze kunnen daarvoor alvast terecht bij de linkse socialisten.

 

Op 12 november treedt Anti-Flag op in zaal Trix in Antwerpen. meer info