Stop homofobie! Franse topgroep Sexion D’Assaut wil homofobe boodschap ook bij ons verspreiden

Afgelopen dagen hekelden vele verenigingen de homofobe opmerkingen van de rapgroep Sexion D’Assaut: “Homoseksualiteit is een vergissing, een afwijking, een ondraaglijke zonde.” Genoeg om de platenmaatschappij te laten beven. De groep heeft momenteel de best verkopende plaat in Frankrijk met niet minder dan 350.000 verkochte albums, een cijfer dat de laatste tien jaar ongezien is in de Franse rap. Resultaat: goed gevulde bankrekeningen.

Na een drukke zomer vol ongeprogrammeerde concerten en ontvlammende speeches, is er duidelijk meer aan de hand dan een ontspoorde rapgroep. Het was in een interview voor het tijdschrift International Hiphop dat de groep verklaarde: “We hebben homoseksualiteit veel aangevallen, omdat we homofoob zijn en we menen het voor 100%!” Naar het einde van hun interview stellen ze dat het “modeverschijnsel” homoseksualiteit als “zonde” moet gezien worden en dit moet tegengegaan worden door zich tot “ de enige echte” godsdienst, de Islam, te bekeren. “We zijn erg religieus en zelfs God heeft naar de homoseksuelen een profeet gezonden om ze naar de Islam te leiden en hun zonden te vergeven.” Verbaasd door de reactie van de journalist die verbijsterd was door wat hij zojuist hoorde, antwoordden ze: “We kunnen het ons dus niet veroorloven om openlijk te zeggen dat voor ons homoseksualiteit een afdwaling en onaanvaardbaar is? We begrijpen totaal niet dat in sommige landen het homohuwelijk of adoptie voor homo’s geaccepteerd wordt!”

Vandaag is de groep bezorgd en verdeeld, niet over de controverse maar over de manier om in de toekomst hun winsten te garanderen. Inderdaad, de groep is zijn nieuwe tour al gestart met verschillende geplande concerten in Frankrijk en België. De annulatie van een van deze concerten zou een aanzienlijk financieel verlies betekenen en dat willen ze ten allen prijze vermijden. Het leidt ertoe dat enkele leden van de groep proberen om hun imago iets op te smukken met tegenstrijdige verklaringen op Twitter zoals dat de woorden “verkeerd geciteerd” werden door een journalist die “de groep haat.” Maar platenmaatschappij Sony bevestigt dat de opmerkingen wel degelijk zijn gemaakt. Sony stelde: “We waren geschokt toen we de opnames hoorden”. De groep reageerde: “We hebben er al veel over nagedacht en er is ons verteld dat we het er op onze nieuwe plaat beter niet over zouden hebben. Het kan ons schaden en het publiek afschrikken. Stel je voor, er zijn zelfs homo’s die naar onze concerten komen!”

De groep riep in vorige albums op om homo’s te vermoorden. Erg subtiel was dat niet bepaald. In “We hebben je vernederd” zingen ze: “Ik denk dat het hoog tijd is dat de homo’s hun lul wordt afgesneden en dat ze voor dood op straat achter gelaten worden” en nog “Ver weg is de tijd waar homo’s zich in het geheim schminkten. Nu stappen ze door de stad lijkend op een regenboog. Maar beweeg, komaan beweeg. Al deze praktijken zijn niet gezond onze lichamen en zullen niet anders dan een hoop as zijn na het passeren aan het vagevuur.” Om verder te gaan : “Je krijgt het koud als een travestiet je roept, want je weet dat de mens niet als homo is geboren maar hij het wordt in 30% van de gevallen “. “De groep verklaart in “Survivor” dat ze “altijd antihomo” zal blijven.

Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!

Onverschilligheid tegenover dit soort homofobe propaganda is verkeerd. We mogen homofobie niet aanvaarden, zoniet zal het zich verder verspreiden. Vorige maand nog werd een jonge student in Marseille hard aangevallen omdat hij met zijn vriend ging wandelen. Hij werd door een groep van 10 jongeren aangepakt, de jongeren riepen: “Vuile flikker, we gaan u pakken”. Er vielen heel wat klappen en de jongen verloor zijn bewustzijn. Hij werd wakker in een ambulance en met verschillende verwondingen zoals gebroken tanden en vier gebroken beentjes in het gezicht. Hij eet nog steeds door een rietje omdat zijn kaken 4 tot 8 weken moesten worden vastgezet. Werd de boodschap van Sexion D’Assaut in Marseille opgevolgd?

Het kan ook anders. Er zijn verschillende rapgroepen die zich verzetten tegen homofobie en seksisme. Zo zijn er Calavera, CelluleX, Piloophaz en Rapaces. Het gaat vaak om Afro-Amerikanen die de strijd voor burgerrechten belangrijk vinden en dit verbinden aan de strijd tegen homofobie. Een nauwe medewerker van Martin Luther King was openlijk homoseksueel en er was steeds een band tussen de strijd tegen racisme en deze tegen homofobie.

Verzet tegen homofobie is nodig. Sexion D’Assaut is niet de eerste homofobe groep. Zanger Krys beweert dat dit louter een mening is. Maar oproepen om alle holebi’s “te verbranden” kan bezwaarlijk een ‘mening’ worden genoemd, het is een oproep tot geweld. Eerder werd al geprotesteerd tegen homofobe groepen als Beenie Man, Capleton, Admiral T, Bounty Killer, Buju Banton, D. Pleen,, Sizzla en Straika.

“Uit de kast, op straat”

Op 2 november is er een optreden van Sexion D’Assaut in de Ancienne Belgique (AB) in Brussel. Wellicht zal er een actie plaatsvinden bij dit concert, verschillende holebigroepen zijn een actie aan het opzetten. Eerder deze zomer werd ook actie gevoerd bij Couleur Café. Toen werd een concert van Beenie Man afgelast als gevolg van het protest. Ook nu groeit het protest, onder meer met een Facebook-groep.

Wij verzetten ons tegen iedere vorm van discriminatie, ook tegen homofobie op school of op de werkvloer. We nemen ieder jaar deel aan de Gay Pride en voeren campagne tegen homofobie onder de slogan “Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons.” Dit moet voor ons een actieve campagne zijn als onderdeel van het verzet van de arbeidersbeweging tegen onderdrukking en uitbuiting.

 


Afbeelding van het homofobe interview van de groep