Kazachstan. Sting zegt concert af om stakende olie-arbeiders te steunen

“Hongerstakingen, arbeiders in de gevangenis en tienduizenden stakers vormen een virtuele stakingspost waar ik niet langs wil”, stelde de Britse zanger Sting in een verklaring op het internet. Hij zegde een concert in Kazachstan af omwille van de aanhoudende acties van de olie-arbeiders in dat land.

 

In het westen van Kazachstan zijn arbeiders begonnen aan hun tweede stakingsmaand. In een poging om de mediastilte te doorbreken en hun lot bekend te maken, trok een delegatie van stakers vorige week naar Moskou. Ze waren daartoe uitgenodigd door de Russische afdeling van het CWI. In Moskou waren er ontmoetingen met vakbondsmilitanten en journalisten.

In juni berichtten wij reeds over onder meer de acties van de olie-arbeiders in Kazachstan en de bijhorende repressie tegen strijdbare vakbondsleiders (Lees hier ons artikel van 22 juni). We stuurden ook reeds protestberichten rond. Verder was er eind juni een poging om de mediastilte vanuit Moskou te doorbreken, het CWI betuigde daarbij haar solidariteit met de arbeiders. Hier kan je een Engelstalig artikel daaromtrent lezen.

De campagne van de olie-arbeiders kreeg deze week opvallende steun vanwege de bekende Britse artiest Sting. Hij verklaarde niet in Kazachstan te willen optreden komende maandag. Dat optreden was in het kader van de verjaardag van president Nazarbajev. Ainur Kurmanov van de Socialist Movement Kazachstan verklaarde ook dat Sting een bijdrage heeft gestort aan het stakersfonds van de olie-arbeiders.

“De olie- en gasarbeiders uit Kazachstan en hun gezinnen hebben onze steun en de internationale media-aandacht nodig”, verklaarde Sting. De overheden in Kazachstan stelden dat het concert niet zal doorgaan omwille van “technische redenen.”

Meer hierover kan je lezen in volgende artikels: 

Als je zelf ook wil protesteren, stuur dan een solidariteitsbericht naar solidar@socialismkz.info met kopie aan Robert.cwi@gmail.com en alex@socdeistvie.info. Stuur je bericht ook naar de ambassade van Kazachstan: kazakstan.embassy@linkline.be