Our climate, not their business

De klimaatproblematiek is zicht-baarder dan ooit. Veel mensen proberen zelf hun gedrag te veranderen. Maar hoe veel impact heeft dat? Sinds 1988 zijn de 100 meest vervuilende bedrijven verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot van broeikasgassen. Welke maatregelen treffen zij? Hoe kunnen wij de strijd aangaan voor onze toekomst?

PDF van dit pamflet

Wie draait op voor de gevolgen? Tegen 2050 zullen er tussen de 200 miljoen en 1 miljard klimaatvluchtelingen zijn. In België is luchtpollutie bij de slechtste van Europa. Politici profileren zich milieuvriendelijk, maar laten de gewone gezinnen betalen met belastingen op vervuilende producten. Dit terwijl een op zes Belgen in armoede leeft!

Grote bedrijven daarentegen mogen blijven vervuilen. 40% van het voedsel wordt weggegooid omdat de voedingsindustrie er geen winst op maakt. Electronicabedrijven zorgen ervoor dat hun producten sneller stuk gaan. De impact van consumenten op ecologische productie vervalt in het niets tegenover de winstlogica van die grote vervuilers. Dat betekent niet dat we lijdzaam moeten toezien. We kwamen met bijna 100.000 op straat tijdens de historische klimaatmars op 2 december. Ook in Polen, Zweden, Australië, … gingen scholieren massaal in actie!

Hoe kunnen we onze stem best laten horen?

Greta Thunberg, de Zweedse scholiere die Fridays for Climate organiseert op haar school zei: “onze planeet wordt opgeofferd zodat een heel kleine groep mensen enorme winsten kunnen maken.” Ze komt tot de conclusie dat “als oplossingen in het systeem niet mogelijk zijn, we misschien het systeem zelf moeten veranderen.” Daarvoor is er nood aan een massabeweging van jongeren en werkenden!

Op 15 maart is er een oproep voor een Internationale actiedag voor het klimaat. Wat als we dan allemaal samen spijbelen voor het klimaat en massaal betogen? Zo’n scholierenstaking zou tonen dat we onze toekomst zelf in handen nemen! Dan tonen we met hoe veel we zijn. We kunnen bijvoorbeeld vanaf nu elke donderdag gebruiken om een kleine actie te doen op/aan onze school om de oproep te verspreiden en te mobiliseren voor 15 maart.

  • Wil je van 15 maart een succes te maken? Je kan een actiecomité opzetten op je school en mobiliseren.
  • Sluit aan bij de Actief Linkse Scholieren en strijd samen met ons voor een maatschappij waarin niet de winst, maar de mens en planeet centraal staan!