‘Sois jeune’ en zwijg niet

Leerkracht en oud-ALS’er Mathias stond vandaag in De Standaard met een opiniestuk. Hij trok samen met 300 leerlingen van zijn school naar de klimaatactie vorige donderdag. Hij schrijft onder meer: “‘System change, not climate change’, las ik op een van de talrijke borden. Een scholier overhandigde mij een flyer die verwees naar het Carbon Majors Report waarin honderd bedrijven verantwoordelijk worden gesteld voor 71 procent van de wereldwijde uitstoot. Hoelang denken we deze jongens en meisjes nog wijs te kunnen maken dat alleen wat minder waterverbruik, een extra fietstocht of een gedoofde lamp het fundamentele verschil zal maken?

“We hoeven ons geen zorgen te ­maken over de gemiste lesuren van deze bosbrossers. Ze leren elke minuut bij wat vrijheid en verantwoordelijkheid inhouden. Hoe je cynisme kunt bestrijden met collectief engagement. Hoe je zonder stemrecht toch het debat kunt sturen. Hoe krachtig een positief en opbouwend verhaal is. ‘Donderdag voelden we hoop en macht, meneer’, vertelden enkele leerlingen in de les. Weinig andere weekends bekeken de leerlingen zo kritisch de media, deelden ze zoveel krantenartikels of debatteerden ze zo duchtig. We maken ons beter zorgen over een veelvoud aan gemiste lesuren als de schoolbus opnieuw te laat komt vanwege file-­ellende. Of het verhoogde risico op astma, aller­gieën, longinfecties, hart- en vaatziekten en concentratieproblemen door fijn stof op de speelplaats.

“In plaats van onze jongeren te betuttelen zouden we ons beter door hun moed en daadkracht laten inspireren. Ik ben alvast trots dat de schooldirectie door het initiatief van onze scholieren alle leerlingen, leerkrachten, personeel en ouders oproept om samen massaal aanwezig te zijn op de klimaatmars van 27 januari. Er is ook voor ons volwassenen hoop. We hebben dus toch een generatie voortgebracht die de klimaatzaak wél serieus neemt. Ik laat me elke donderdag alvast door hen inspireren.”