Voor een massale klimaatstaking op 15 maart: haal de scholen leeg, lanceer lokale betogingen in heel het land!

De historische donderdagstakingen van scholieren hebben al een enorme impact gehad. Politici hebben zich in bochten moeten wringen om uitleg te geven bij hun lakse klimaatbeleid. Joke Schauvliege, die de beweging en woede van scholieren probeerde te minimaliseren, heeft ontslag moeten nemen. Ook de verkiezingen in mei zijn nu al gekleurd door het klimaatthema …

 Dit betekent nog niet dat we gewonnen hebben! Politici zullen proberen om elk moment aan te grijpen om er met vage beloftes vanaf te komen en ons de kosten laten betalen. We mogen onze beweging niet laten stilvallen. Daarom kunnen we nu best de tijd nemen en bouwen naar een nieuwe massale nationale actiedag!

DOE MET JOUW SCHOOL MEE AAN DE MASSALE KLIMAATSTAKING OP 15 MAART

De internationale klimaatstaking van 15 maart kan een nieuw historisch moment worden. De oproep verspreidt zich nu ook meer en meer internationaal en Belgische scholieren kunnen opnieuw een trekkende rol spelen. Ook de Algemene Centrale van het ABVV heeft een officiële stakingsaanzegging ingediend voor haar leden! Het is dus mogelijk om honderdduizenden scholieren, studenten en werknemers in België te doen staken. Internationaal kan de staking zelfs oplopen tot meer dan een miljoen stakers voor het klimaat!

LANCEER EEN LOKALE BETOGING IN JOUW STAD/GEMEENTE/DORP

Zo’n massale staking kan natuurlijk best ook zichtbaar gemaakt worden op straat. Daarom roepen we op om op 15 maart, in elke stad en elke gemeente, lokale betogingen aan te kondigen die alle stakende scholieren de kans geeft om mee te betogen, zonder financiële of praktische belemmering. Met zulke lokale betogingen ga je medeleerlingen ook gemakkelijker overtuigen om echt mee te staken.

  

ACTIEPLAN OM JE SCHOOL LEEG TE HALEN OP 15 MAART

 • Maak een facebookevent voor een betoging/staking in jouw gemeente op 15 maart. Ook als je niet in een grote stad woont! Ook in kleinere gemeenten zijn er heel wat scholieren die zullen willen betogen op 15 maart!
  • Mogelijke naam: Global Strike 4 Future **Gemeente**
  • Is er al een aankondiging voor een betoging? Sluit daarbij aan en neem contact op met de organisatoren.
  • Zet het startuur op 8u30 of 9u00 op een centrale plaats. Dan kunnen scholieren rechtstreeks naar de betoging komen. Wij steunen het idee dat ook leerkrachten kunnen deelnemen, maar het is geen schooluitstap!
 • Hoe kan je zo veel mogelijk medeleerlingen overtuigen?
  • Zet samen met medeleerlingen of scholieren van andere scholen mobilisatiecomités op.
  • In zo’n comité kan je bespreken hoe jullie kunnen mobiliseren op jullie school, hoe jullie met scholieren van andere scholen in contact kunnen komen.
  • Je kan bijvoorbeeld een spandoek maken met de datum erop en ophangen op de speelplaats, een kleine of grote zitactie doen tijdens middagpauze of ‘s morgens aan de schoolpoort om de datum onder de aandacht te brengen …
 • Komen er vragen van de politie of van het gemeentebestuur?
  • Bespreek die met een actiecomité of met een open vergadering op school.
  • Laat je door hen niet onder druk zetten om zelf met hen afspraken te maken. Als er tienduizenden scholieren in honderden steden betogen, staan we sterk!
 • De Algemene Centrale van het ABVV heeft een officiële stakingsaanzegging gelanceerd voor 15 maart! De druk groeit om ook met werkenden de acties te vervoegen. Overtuig je leerkrachten om mee te doen. Ook andere werkenden kunnen meedoen: als zij het werk neerleggen raken ze de grote vervuilers en politici waar het pijn doet: in hun winsten!
 • Bespreek met jullie actiecomité of open vergadering ook welke eisen jullie willen overbrengen en zet die in je FB-Event!
  • De Actief Linkse Studenten en Scholieren doen daar enkele voorstellen voor. Uiteraard kunnen jullie daar zelf dingen aan veranderen. (Zie kader)

 

 De eisen van Actief Linkse Scholieren voor 15 maart

Onze voorstellen vertrekken van wat er nodig is voor het klimaat en voor de mensen. Daarom stellen wij voor dat de grote vervuilers worden aangepakt en dat er echte “System Change” komt!

In de woorden van Greta Thunberg: “Ze zullen zeggen dat de klimaatcrisis iets is dat we allemaal hebben gecreëerd, dit klopt niet.  Want als iedereen verantwoordelijk is, dan is niemand schuldig. En sommigen zijn schuldig. Sommige mensen, sommige bedrijven, sommige beleidsmakers weten exact welke onbetaalbare waarde ze hebben opgeofferd, om door te gaan met gigantische winsten te maken.“

 • Meer, beter en gratis openbaar vervoer!
 • Pak de grote vervuilers aan! Geen winsten op kap van ons klimaat.
 • Massale publieke investeringen in duurzame energie – Haal de energiesector uit private handen!
 • Verzet, Verzet, Internationaal: Tegen de vervuiling van het kapitaal