Na de historische klimaatstakingen: verzet heropbouwen door het zelf te organiseren

Pamflet van de Actief Linkse Studenten & Scholieren

Eind december stemde de rechtse regering op de klimaattop ‘COP24’ tegen strengere uitstootnormen voor de energiesector. Daarmee stak ze haar middelvinger op naar de hele Belgische bevolking. Die keerde als een boomerang terug in haar gezicht. We gingen niet langer betogen op zondag, maar iedere donderdag in staking! Twintig weken later hebben honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden jongeren uit heel ons land gestaakt en met resultaat:

  • De leugenachtige minister Schauvliege die onze stakingen een complot noemde moest haar ministerpost afstaan!
  • De Vlaamse regering werd gedwongen 75 miljoen extra te investeren in klimaatmaatregelen!
  • Het klimaatthema staat al maandenlang bovenaan de politieke agenda en is een van de meest prominente thema’s van de verkiezingen op 26 mei!

Is ons klimaat daarmee gered? Neen, maar we toonden aan waar het probleem zit: bij het onvermogen en de onwil van het establishment (de politici en de bedrijven) om de CO2- uitstoot echt te verlagen. Wanneer wij eisen dat er meer, beter en gratis openbaar vervoer moet komen antwoorden ze enkel met asociale taksen op onze vliegreizen of autoritten.

JONGEREN EN WERKENDEN MOETEN SAMEN STRIJDEN!

Op 15 maart en 24 mei dienden heel wat vakbonden een stakingsaanzegging in. Dit is een belangrijke stap vooruit. Zonder de economische slagkracht van werkenden zullen we er niet komen!

100 multinationals zijn sinds 1989 verantwoordelijk voor 71% van de wereldwijde uitstoot! De winsten, van het kleine groepje rijken die deze bedrijven bezit, worden niet in vraag gesteld. Een van de grootste energiemultinationals ter wereld, ExxonMobil, heeft onlangs aangekondigd haar jaarlijkse olie- en gasproductie te willen verhogen tegen 2025 met maar liefst 25%! Dat terwijl het meer dan ooit nodig is dat de uitstoot van de energiesector daalt.

De energieproductie moet groen worden als we klimaatverandering willen stoppen. ExxonMobil maakte in 2018 nog meer dan 20 miljard dollar winst op kosten van ons milieu en klimaat. De winstbelangen van de aandeelhouders botsen met de dringende investeringen die nodig zijn in onderzoek en ontwikkeling van groene energieproductie.

We kunnen niet controleren wat we niet bezitten. Het zijn nochtans niet de aandeelhouders die de winsten produceren maar de werkenden. Werkenden uit deze sector kunnen staken, hun bedrijven bezetten en de productie in eigen beheer nemen om de winsten te investeren in het CO2-vrij maken van energieproductie zonder verlies van jobs. De hele energiesector moet in publieke handen als garantie op groene en betaalbare energie voor iedereen. Het stopt niet bij de energiesector maar het verhaal van ExxonMobil maakt wel duidelijk waar we naartoe moeten.

De strijd tegen de opwarming van onze planeet moet ons brengen tot de controle over de sleutelsectoren van de economie, daar zit de vervuiling en de oplossing van het klimaatprobleem. De productie moet democratisch en ecologisch gepland worden in belang van mens en planeet.

Socialist Change, not climate change!

De 99% van de bevolking – werkenden en jongeren – staan vandaag tegenover de 1% rijke vervuilers. Om de klimaatstrijd te winnen moeten we die 99% organiseren en in strijd brengen.

De beste manier om dat te doen is via comités op iedere school en ieder bedrijf. Deze comités moeten ook op lokaal en nationaal niveau samenkomen om collectief te beslissen welke nieuwe acties we ondernemen en moeten de discussie voeren over welke specifieke eisen we gebruiken om druk te zetten op de politici en bedrijven zodat hun ware aard duidelijk wordt!

Sluit aan bij ALS

Al deze ideeën: samen strijd voeren met werkenden, sociale klimaatmaatregelen eisen en zoveel mogelijk jongeren betrekken in de discussie over hoe we de klimaatbeweging willen uitbouwen en met welk programma, via lokale comités, … dat is wat de Actief Linkse Scholieren & Studenten de afgelopen periode in de praktijk hebben gebracht. En dat willen we blijven doen! Doe mee met de Actief Linkse Scholieren & Studenten en discussieer mee op ons zomerkamp! Om ons voor te bereiden de strijd sterker dan ooit te voeren vanaf september op iedere school en werkplaats!

Wat is SYSTEM CHANGE? Kom er over discussiëren op ons zomerkamp!

We hebben er genoeg van! We gaan in verzet! De internationale klimaatbetogingen zijn daar het beste voorbeeld van. Maar zij staan niet alleen in hun verzet. De voorbije jaren zagen we steeds meer jonge vrouwen, maar ook mannen, revolteren tegen het voortdurende seksisme. Ook de provocaties van rechtse populisten en racisten botsen telkens opnieuw op walging en actief verzet van heel wat jongeren en antiracisten.

Op al die fronten groeit er een bereidheid tot strijd, maar ook de discussie over antwoorden en oplossingen. Welke lessen kunnen we trekken uit strijd bij ons en elders? Hoe kunnen we ons verzet versterken? Hoe kunnen we de woede verenigen? Met welk programma en welke strijdmethoden? Welke rol kunnen de verkiezingen van mei hierin spelen?

Ons zomerkamp is een jaarlijkse traditie waar jongeren, antiracisten, feministen, vakbondsmilitanten en andere geïnteresseerden samenkomen. We wisselen er politieke discussie en marxistische vorming af met ontspanning en sport om ons voor te bereiden op de acties en campagnes die we zullen lanceren.