Duitsland. 250.000 demonstranten tegen kernenergie

In Berlijn, Hamburg, Keulen en München hebben zaterdag ongeveer 250.000 deelnemers voor een onmiddellijke terugtrekking uit kernenergie gedemonstreerd. In de hoofdstad Berlijn hebben 120.000 demonstranten zich verzameld in het centrum. Ze riepen bondskanselier Angela Merkel op de kernuitstap niet op een laag pitje te zetten. In Keulen gingen 40.000 mensen de straat op, in München waren er 40.000 demonstranten en in Hamburg waren er 50.000 mensen bij de protesten.

 

“Dit zijn de grootste anti-nucleaire protesten in Duitsland. De reactie van de federale regering moet nu zijn om over te gaan tot de sluiting van kerncentrales”, verklaarden de organisatoren. Tijdens de demonstraties werd onder het motto “Fukushima waarschuwt – stoppen met alle nucleaire centrales” een brede coalitie van anti-nucleaire initiatieven, milieugroeperingen, anti-globalisering en pacifistische organisaties heeft hiertoe opgeroepen.

Verscheidene sprekers beschuldigden bondskanselier Angela Merkel van een “onverantwoord beleid van vertraging en verwarring”. Met het moratorium op nucleaire uitbreidingen op termijn en de ingestelde commissie om te kijken naar de gevolgen van Fukushima, ontwijkt ze het standpunt om direkt met atoomenergie te stoppen. De 250.000 mensen die de straten op gingen, verwachten van de federale overheid geen mitsen en maren maar de onmiddellijke stopzetting van alle nucleaire centrales van het netwerk en het krachtig bevorderen van het omschakelen naar volledig veilige en duurzame energie. De ramp in Fukushima heeft ons allemaal duidelijk aangetoond dat kernenergie oncontroleerbaar is en gevaarlijk. Daarom is er de groeiende verontwaardiging over de huidige zigzag politiek van de federale regering op het gebied van kernenergie.

De federale overheid zou zichzelf bedriegen als ze hoopt dat een moratorium op uitbreiding van kernenergie en het instellen van een commissie de bevolking zal kalmeren. De anti-nucleaire beweging zal blijven vechten voor de sluiting van elke reactor en zal tot indrukwekkende demonstraties blijven oproepen. “Wij zullen niet dulden dat op het einde van het moratorium de nu uitgeschakelde kernenergiecentrales weer geactiveerd worden”, aldus de organisatoren.

> Fotoreportage op Flickr