8 maart 2018: een dag van strijd!

8 maart is de internationale vrouwendag. Op 8 maart 1908 gingen vrouwelijke arbeiders uit de kleding- en textielindustrie in New York in staking voor een 8-urendag, betere arbeidsomstandigheden en stemrecht. De socialistische beweging in Europa organiseerde op initiatief van voortrekkers als Clara Zetkin een internationale actiedag voor vrouwenstemrecht. In 1911 werd de Internationale Vrouwendag gevierd in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland en de Verenigde Staten. De lijst van landen breidde zich uit tot aan de Eerste Wereldoorlog. Op de internationale vrouwendag van 1917 gingen textielarbeidsters in Petrograd in Rusland de straat op. Dit was het startschot van de Februarirevolutie waarmee het tsarisme ten val kwam.

De afgelopen jaren was de internationale vrouwendag steeds meer in de vergetelheid geraakt. We kregen te horen dat de vrouwenstrijd gestreden was. De strijd van vorige generaties voor meer onafhankelijkheid, vrijheid en gelijkheid heeft voor een groot aantal verworvenheden gezorgd. We zien echter dat het kapitalisme in staat is om iedere vooruitgang in haar eigen voordeel om te zetten en er een winstbron van te maken. In een samenleving waarin de winstlogica blijft primeren, zal geen enkele verworvenheid definitief zijn. Dertig jaar neoliberaal beleid heeft veel verworvenheden afgebouwd, een proces dat versneld werd sinds de economische crisis van 2008.

Om tot echte verandering te komen in de situatie van vrouwen en mannen, moet er een samenleving opgebouwd worden waarin de materiële basis voor onderdrukking verdwijnt. De strijd voor de emancipatie van een onderdrukte groep moet gebeuren door het geheel van de arbeidersklasse. Wanneer deze massaal op het toneel verschijnt, moet en zal ze alle onderdrukte groepen met zich meetrekken. Dit hebben we gezien tijdens de Russische Revolutie maar ook in mei ‘68. Mannen en vrouwen uit de werkende klasse mogen zich niet laten verdelen, maar zich verenigen in hun strijd voor een samenleving waar zij beide beter van worden.

De plaats van de nieuwe generatie vrouwen uit de arbeidersklasse is in de strijd tegen onderdrukking, seksisme en de eindeloze besparingen die het kapitalisme voor ons in petto heeft, en het leven van de meeste vrouwen steeds ondraaglijker maken. Het is een strijd voor een programma en een partij die de hele klasse kan bevrijden, mannen en vrouwen, van elke vorm van onderdrukking en discriminatie. Een strijd voor een programma van socialistische maatschappijverandering!

Doe mee met ROSA !

De campagne ROSA gaat in het offensief. Na een eerste Mars tegen Seksisme in Gent op 8 maart 2017, zijn er dit jaar marsen in Gent, Antwerpen, Brussel en Luik. We nemen in Brussel, Namen en elders ook deel aan activiteiten in het kader van de internationale vrouwendag.  Eind maart, op 31 maart, volgt een nationale conferentie van ROSA in de Pianofabriek in Brussel.

 

8 maart: actiedag

  • GENT: 19u30 aan de Stadshal
  • ANTWERPEN: 19u aan de Ossenmarkt
  • BRUSSEL: 16u aan de ULB-campus Solbosch. Om 17u30 nemen we deel aan de actie bij het Centraal Station

31 maart: nationale conferentie van ROSA.

Agenda:

  • 10u30-12u30. Conferentie: de rol van ROSA in de strijd voor vrouwenrechten, ingeleid door Anja De-schoemacker
  • 14-16u30. Werkgroepen: Rosa Luxemburg, voortrekster van de Duitse Revolutie 100 jaar geleden, voor een socialistisch feminisme; van mei ’68 tot #MeToo; Racisme is geen antwoord op seksisme: samen tegen verdeeldheid; Vrouwen-rechten op de werkvloer en in de vakbond; Socialistische benadering van strijd tegen LGBTQI+fobie; Welk gemeentebeleid voor vrouwenrechten?
  • 16u45-18u. Meeting: van #MeToo naar #WijVechtenTerug. Met een spreker van Campaign Against Domestic Violence

Praktisch: in Pianofabriek, Fortstraat 35 in Sint-Gillis, Brussel