Jeff Hoeyberghs vs Campagne ROSA. Tweede ronde

n december 2019 hield Jeff Hoeyberghs een toespraak voor de reactionaire katholieke studentenkring KVHV aan de Gentse universiteit.

Hij haalde zijn meest vulgaire seksisme boven voor die gelegenheid. Onder aanmoedigend gejoel van de extreemrechtse studenten verklaarde Hoeyberghs onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld, maar ze willen wel niet meer hun benen open doen”, “Je kunt een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden”, “Vandaar dat wetenschappers ook meestal mannen zijn, want bij vrouwen komen daar altijd emoties tussen.” Het organiserende KVHV-Gent is niet toevallig de broeihaard waaruit onder meer Dries Van Langenhove voortkomt.

Campagne ROSA protesteerde op 6 december 2019 voor de ingang van de seksistische meeting van KVHV-Gent

Campagne ROSA protesteerde voor de ingang en verspreidde nadien een video met enkele van de meest walgelijke uitspraken. De video ging viraal met meer dan een miljoen views in zowel het Nederlands als het Frans. De uitspraken waren immers zo vreselijk dat duizenden mensen geschokt waren. Er volgde een actie aan de Raad van Bestuur met 500 aanwezigen om de uitsluiting van het KVHV te eisen. Het faciliteren en subsidiëren van seksisme aan de universiteit is immers onaanvaardbaar. Komt daar nog bij dat KVHV-Gent eerder al onder vuur kwam te liggen, toen bleek dat de neonaziclub ‘Schild & Vrienden’ erg nauw met KVHV-Gent was verbonden.

Jeff Hoeyberghs schopte wild om zich heen en diende klacht in tegen twee coördinatrices van Campagne ROSA: Emily en Mai. Zij werden in december gecontacteerd door de politie met het oog op een verhoor. Het is opmerkelijk dat Hoeyberghs klacht indient tegen voortrekkers van Campagne ROSA die niet meer hebben gedaan dan protesteren tegen het walgelijke seksisme van de man. Het bekendmaken van zijn seksisme, is uiteraard geen laster. Hoeyberghs als een seksist omschrijven, is gezien zijn uitspraken niet bepaald overdreven. Voelde Hoeyberghs zich geïntimideerd door het protest (dat overigens vooral van de UGent eiste om de subsidies en faciliteiten voor het KVHV te stoppen)? Zijn eerste reactie liet iets anders uitschijnen: “Fijn dat die ‘diversiteits’wijven die van uitkeringen leven mijn praatjes gebruiken om hun aandachtsgeilheid bot te vieren. Zo komt er misschien nog eens een deftig inhoudelijk gesprek, ooit.” Dat klinkt niet als iemand die zich geïntimideerd voelt… Het klinkt evenmin als een uitspraak van een fijngevoelig figuur die elk woord zodanig wikt en weegt dat hij zich gekwetst voelt door een term als seksist.

Protest van Campagne ROSA aan de UGent in december 2019

Het doel van Jeff Hoeyberghs ligt voor de hand: Campagne ROSA intimideren en het zwijgen opleggen. We laten dat uiteraard niet gebeuren. Een klacht door een figuur als Hoeyberghs beschouwt Campagne ROSA als een ereteken. Tegelijk laten we ons niet in het defensief duwen: we grijpen deze klacht aan om zelf eisen te stellen. Zo voeren we woensdag actie aan het ministerie van Justitie met de eis dat de minister een richtlijn opmaakt waarin duidelijk wordt gemaakt dat rechtbanken niet mogen worden gebruikt om vreedzame acties van de vrouwenbeweging te intimideren. We vragen om de zaak tegen de coördinatrices van Campagne ROSA te seponeren. Daarnaast roepen we op om de strijd op te voeren tegen seksisme en alle vormen van onderdrukking en uitbuiting. Dat omvat verzet tegen extreemrechts, Trumpisten en andere rechtse populisten.

De strijd tegen seksisme vereist de verdediging van gratis en kwaliteitsvol onderwijs, van degelijke lessen seksuele opvoeding op basis van wederzijdse toestemming, en het stoppen van de armoede en onzekerheid en de commercialisering van vrouwenlichamen !  Zelfs in deze periode van covid-19 crisis is het nodig om ons te organiseren en de straat op te gaan. Doe mee met de strijd tegen seksisme en tegen een systeem dat ons verdeelt om ons beter te kunnen uitbuiten, het kapitalisme.