Geen seksisme op mijn festival!

De zomer staat voor de deur. Honderdduizenden jongeren zullen genieten van hun verlof, van goede muziek en fun met de vrienden, van wat meer tijd met hun lief of van pogingen om een nieuw lief te vinden,… Veel meisjes zullen echter opnieuw niet enkel met gewenste intimiteiten geconfronteerd worden, maar jammer genoeg ook met een horde ambetanteriken die denken dat vrouwen er zijn om lastig gevallen te worden.

 

Slechts een paar tientallen jaren terug zouden meisjes niet zomaar een paar nachtjes ergens kunnen gaan kamperen, hun vrijheid om seksueel plezier te zoeken was enorm beperkt. Jonge vrouwen zouden de vorige generaties van feministen en werkende vrouwen dus wel mogen kussen voor de strijd die ze hebben gevoerd voor meer onafhankelijkheid, vrijheid en gelijkheid.

Zij die deze verworvenheid in vraag stellen ten voordele van het oude model van vrouwelijke onthouding en seksuele passiviteit, horen in het reactionaire kamp. Ze hebben voor vrouwen enkel een terugkeer naar de openlijke tweederangspositie en een leven in de schaduw van man en kinderen in petto. Deze stromingen moeten hard bestreden worden.

 

Seksuele vrijheid verdedigen = seksisme bestrijden

Seksisme is met deze veranderingen echter niet verdwenen, maar heeft zich integendeel in nieuwe vormen ontwikkeld, die vandaag naast de oude vormen bestaan. Als je voor één iets op de kapitalisten kunt rekenen, is het dat ze met alles zullen proberen winst te maken, zo ook met de doorbraak van het taboe op seks.

Seks is vandaag overal en waar dat op zich geen probleem is, is jammer genoeg ook seksisme overal aanwezig. Bekijk gelijk welk medium en het gebruikt op de één of andere manier seks – vooral het vrouwelijk lichaam – om klanten te lokken of aan zich te binden. Als LSP/MAS zich hiertegen verzet, is dat niet omdat we vinden dat bloot en seks “slecht” zouden zijn, maar omdat het aangeboden bloot vrouwen voorstelt als te (ver-)kopen goederen, omdat het ideeën van mannelijke dominantie en vrouwelijke gehoorzaamheid versterkt, omdat het een industrie is die de slechte economische positie van vrouwen misbruikt en hen dwingt tot seksuele gedragingen die niets te maken hebben met wat die vrouwen zelf willen, maar enkel met wat mannen van hen zouden kunnen verlangen.

Stellen dat dit geen invloed zou hebben op wat mensen denken en doen, is ongelooflijk naïef. Hoewel het onderzoek naar de effecten van de overvloed aan seksistische porno nog vrij jong is, tonen zo goed als alle studies dat de druk op vooral jonge vrouwen om “seksueel te presteren” erdoor enorm opgedreven wordt en dat het bij jonge mannen totaal overtrokken verwachtingen creëert.

Grote groepen meisjes, volgens diverse enquêtes in Europese landen de helft tot drie vierden van jonge vrouwen, voelen zich “vaak ongemakkelijk” in de publieke sfeer omwille van seksuele opmerkingen en pesterijen. Het is bon ton om te lachen met “billenknijpers” – in elke school, op elke werkplaats en op elk festival vind je ze wel – maar wie geknepen wordt, lacht meestal slechts groen.

 

Vecht mee !

LSP/MAS stelt vast dat er diep ongenoegen bestaat bij meisjes en dat velen zich vragen stellen. We stellen echter ook vast dat er niets aangeboden wordt aan jongeren die zich hiertegen willen verzetten. Verzet wordt geridiculiseerd door te stellen dat het om een “gebrek aan humor” zou gaan of om “seksuele frustratie” en “preutsheid”.

Wij zijn echter niet preuts, we verdedigen de seksuele vrijheid van iedereen om te doen wat hij of zij wil (als ze iemand vinden die dat ook wil) en hebben geen voorkeur voor deze of gene relatievormen. Maar vrijheid wil volgens ons ook zeggen dat vrouwen “neen” mogen zeggen – en mogen verwachten dat die “neen” ook wordt gerespecteerd – tegen seksuele dwang en druk.

Daarom voeren we deze zomer campagne, zoals we al jaren aan verschillende universiteiten doen, om jonge vrouwen ervan te overtuigen dat ze zich kunnen verzetten en dat we gezamenlijk kunnen vechten. Indien je er meer over wil te weten komen (activiteitenkalender, materialenlijst,…) of een babbel met ons wil, aarzel dan niet om ons te contacteren!