Stop verdeel & heers, stop Trump, allen samen!

Trump is president, Wilders haalde het niet maar ging toch vooruit, Le Pen gaat mogelijk naar de tweede ronde in de Franse presidentsverkiezingen. Overal ter wereld is rechts populisme in opmars. Ook bij ons heeft dat een impact. Kijk maar naar staatssecretaris Theo Francken die vindt dat Artsen Zonder Grenzen door het redden van bootvluchtelingen een aanzuigeffect creëert.

Door Jonas C. (Antwerpen) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Achter de verdelende praat schuilt een hard besparingsbeleid dat alle lagen van de bevolking treft, de zwaksten en gewone werkenden eerst. Belgische werkenden verloren vorig jaar aan koopkracht. De indexsprong en veel extra taksen wegen door. De grote bedrijven maken ondertussen grote winsten, maar dat geld wordt uitgedeeld aan de aandeelhouders. De 18 grootste bedrijven in ons land keerden 16,5 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Niet verwonderlijk dat er zoveel ongelijkheid is!

Racisme is de gemakkelijkste manier om mensen tegen elkaar op te zetten. Maar verdeel en heers blijft niet beperkt tot asielzoekers en migranten. Kersvers staatssecretaris voor armoedebestrijding en gelijke kansen, Zuhal Demir, vindt dat armen zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie: “als werklozen merken dat ze hun rekening niet kunnen betalen, zullen ze beter hun best doen.” Demir zelf is goed voor een netto maandloon van iets meer dan 10.000 euro…

Als de regering bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet, is het omdat ze bang is van eengemaakte strijd van de 99%. Tijdens de golf van acties en stakingen in het najaar van 2014 pakte haar politiek van verdeling zaaien nauwelijks. Er was brede steun voor eisen als een vermogensbelasting en er was eenheid tussen werkenden en werklozen over de vakbondsgrenzen heen. Dat is de enige manier om verworven rechten te verdedigen en om onze eisen en bekommernissen centraal op de agenda te plaatsen.

De rechtse regering wil niet toegeven. Alles gebeurt op haar manier of niet. In de zomer wil ze tot 6,5 miljard zoeken. Dat zal ze niet doen bij de aandeelhouders van de grootste bedrijven, maar bij de werkenden en uitkeringstrekkers. Als het van deze regering afhangt, moet onze levensstandaard verder naar beneden. Om de aandacht daarvan af te leiden, viseert ze asielzoekers en migranten.

We kunnen dit niet aanvaarden: we kunnen niet rustig blijven zitten terwijl onze welvaart wordt afgebouwd en onze economie en planeet vernield worden in de naam van winst. Dit systeem bestrijden, vereist eenheid van werkenden en onderdrukten, van de 99%. Racisme, seksisme, homofobie en andere vormen van verdeeldheid staan dat in de weg.

We moeten bouwen aan sterke organisaties die samenwerken rond een programma dat niet enkel de besparingen wil stopzetten, maar ook oproept tot investeringen in zorg, in openbaar vervoer, … zodat we een menswaardige toekomst kunnen bieden aan iedereen op een leefbare planeet.


24 mei: betoog mee tegen Trump

De afgelopen weken werd actie gevoerd tegen seksisme en racisme. De strijdbeweging tegen seksisme bereikt nu ook ons: op 8 maart waren we met 600 op de mars tegen seksisme in Gent en vier dagen later met 150 op de startdag van de campagne ROSA. Op 16 maart betoogden 250 anti-fascisten op de mars tegen racisme in Antwerpen, in het hol van de N-VA-leeuw. Internationaal werd 8 maart dit jaar een grote actiedag rond vrouwenrechten. Na 8 maart volgen er in de VS op 1 mei stakingen en andere protestacties tegen Trump. Laten we ervoor zorgen dat het bezoek van Trump aan ons land leidt tot een massademonstratie van verzet tegen racisme, seksisme en het besparingsbeleid!