Tegen Trump. NEEN aan oorlog! NEEN aan imperialisme!

Donald Trump, een miljardair die behalve seksist en racist ook Amerikaans president is, komt op 24 en 25 mei naar België voor een top van de NAVO (Noordatlantische Verdragsorganisatie). Het bezoek valt samen met de opening van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO, een optrekje dat meer dan een miljard euro kost. Op 24 mei is er een grote betoging voor “vrede en tegen militaire avonturen, voor het behoud van onze planeet en ons leefmilieu, voor de verdediging van de mensenrechten van alle mensen, voor de strijd tegen seksisme, racisme en discriminatie.” 

Trump in Brussel? Had hij deze stad niet omschreven als een “hellegat” waar men de “sharia wil opleggen?” Laten we er alles aan doen opdat hij zich Brussel inderdaad als ‘hels’ herinnert omwille van het massale protest tegen al waar Trump voor staat. Aan redenen om te betogen ontbreekt het zeker niet.

Het Amerikaanse bombardement op een Syrische luchtmachtbasis op 6 april werd beslist terwijl Trump aan tafel zat met de Chinese president Xi Jingping. Het is een gevaarlijke escalatie van de spanningen rond het Syrische conflict. Trump drijft de spanningen met Rusland op, maar ook met China als hij waarschuwt voor Noord-Korea en aankondigt daar acties te overwegen om het nucleaire programma te stoppen.

Op 8 april verklaarde een woordvoerder van het Amerikaanse militaire bevel in de Pacific dat een vliegdekschip en een vloot op weg waren naar Korea uit “voorzorg.” Daarbij werd verwezen naar de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Donald Trump verklaarde vervolgens op 12 april: “We sturen een armada. Erg krachtig.” Enkele media berichtten dat verschillende schepen op weg waren vanuit Singapore, maar het bleek om schepen te gaan die in de andere richting trokken voor een militaire oefening met de Australische zeemacht. Gevaarlijke bluf in een gevaarlijk dossier.

Nog op 12 april zette Trump in Afghanistan de “moeder van alle bommen” in, de krachtigste niet-nucleaire bom die sinds zijn ontwikkeling in 2003 nooit eerder werd gebruikt. Nu werd het ingezet op een basis van ISIS. Het wijst erop dat de Amerikaanse president niet aarzelt om nooit geziene militaire middelen in te zetten. Kan de boodschap nog duidelijker?

De verhoudingen met Iran zijn ook in de koelkast gestopt. Amerikaans minister Rex Tillerson stelde dat het nucleair akkoord met het land zijn doel niet bereikt en dat de verhoudingen tussen beide landen opnieuw moeten bekeken worden.

Al deze gevaarlijke ontwikkelingen vonden plaats op amper twee weken tijd…

Neen aan de NAVO!

We moeten ons organiseren en mobiliseren tegen Trump en zijn imperialistische projecten. Dit verzet is zowel in de VS als elders nodig. We moeten vermijden dat we door de bomen het bos niet meer zien. De NAVO is een instrument van oorlog en imperialistische tussenkomsten. Het dient niet om vrede en democratie te brengen, maar om de belangen van het westerse kapitalisme te verdedigen. De NAVO moet afgeschaft worden! Dit betekent overigens niet dat we steun zouden geven aan repressieve en asociale regimes zoals die van China of Rusland.

De conflicten zelf zitten net als de economische en politieke problemen ingebakken in het kapitalisme dat sinds de crisis van 2008 op steeds onvoorspelbaardere paden is getreden. Het systeem heeft aan autoriteit verloren. Rechtse populisten en extreemrechts spelen daarop in en kunnen net als Trump scoren. Maar antwoorden op het falende systeem hebben ze niet. Ze zijn er integendeel zelf onderdeel van. We moeten bouwen aan een alternatief vanuit de meerderheid van de bevolking: de werkenden en jongeren kunnen de heerschappij van de klasse van miljardairs stoppen.

Woensdag 24 mei – 17u Brussel Noord – Betoging tegen bezoek Trump