Strijd tegen bezetting is ook een feministische strijd

Een kant die vaak vergeten wordt bij oorlog, bezetting en imperialisme is het gruwelijke seksuele geweld dat eraan te pas komt. Bij de bezetting van Palestina is dat niet anders. Tijdens het ontstaan van de staat Israël werden ontvoering en verkrachting gretig gebruikt om Palestijnen te verdrijven. Maar ook vandaag zien we het gebruik van seksueel geweld bij het opsluiten van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenen.

door Milan (Antwerpen) uit maandblad De Linkse Socialist

Seksueel geweld werd gebruikt in 1948 in de Arabisch-Israëlische oorlog bij het oprichten van de staat Israël. De Palestijnen noemen deze periode ‘de Nakba’, ofwel ‘de catastrofe’. Ongeveer 700.000 Palestijnen werden op extreem gewelddadige wijze uit hun huizen verdreven. Deze 700.000 Palestijnen werden vluchtelingen. Ze werden verdreven naar naburige landen of naar vluchtelingenkampen in wat we nu Gaza en de Westelijke Jordaanoever noemen.

Een beruchte tactiek van het Israëlische regime om angst te zaaien onder de Arabieren bestond uit gewelddadige verkrachtingen, maar ook dreigen met en het houden van groepsverkrachtingen. Een rapport van het Internationale Rode Kruis vertelt het verhaal van de 17-jarige dochter van Haji Suleiman Daoud. In december 1948 bestormden twee Israëlische soldaten het huis van de Palestijn Daoud. Zijn dochter werd ontvoerd en was gedurende drie weken vermist. Later bleek dat ze verschillende malen gewelddadig verkracht was.

Een ander rapport vertelt het verhaal van een Palestijns kind dat in 1949 verkracht werd door 20 Israëlische soldaten. De groepsverkrachting vormde een onderdeel van een zionistische ceremonie. Het meisje werd hierna naar de woestijn gebracht en doodgeschoten. In 2019 bracht de Israëlische krant Haaretz naar buiten dat de Israëlische overheid alle bewijzen van dit structureel en gruwelijk seksueel geweld tijdens de Nakba probeert te verwijderen.

Verschillende onderzoeken, waaronder dat van Shalhoub-Kevorkian in 2005, tonen aan dat deze gruwel een belangrijk onderdeel vormde van de Nakba. Zo riep Ben-Gurion, één van de oprichtende eerste ministers van Israël, Israëlische soldaten op om Arabische vrouwen te verkrachten omdat “Arabische vrouwen dienen als slaven van zionisten.”

Ook vandaag wordt seksueel geweld nog steeds gebruikt als een vorm van dreigement. Zo riep in 2017 de Israëlische journalist Ben Caspit op om de, toen nog minderjarige, Palestijnse activiste Al-Tamimi te verkrachten.

De Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever beheerst elk aspect in het leven van de Palestijnen die er wonen. Zo kan een groot deel van de Palestijnen er zich niet vrij verplaatsen en is men afhankelijk van het Israëlische regime voor basisbehoeften zoals water, eten, elektriciteit, internet … Vanwege de sterk ingeperkte mobiliteit van de Palestijnen en het feit dat Israël een totale controle heeft over 80% van de Westelijke Jordaanoever voelt dit voor veel Palestijnen aan als een openluchtgevangenis.

De Israëlische staat oefent er ook juridische controle uit. Hierdoor hebben Palestijnen nooit recht op een eerlijk proces. Israël is geen rechtstaat voor de Palestijnen. Dat maakt hen zeer vatbare slachtoffers voor verschillende vormen van machtsmisbruik, waaronder seksueel misbruik.

In 2017 zaten er 6.753 Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever opgesloten in Israëlische gevangenissen, waaronder meer dan 1.500 kinderen. Elk jaar sluit het Israëlische regime tussen de 500 en 700 kinderen op uit dit gebied. Gezien dit hoge aantal is het er moeilijk om gezinnen te vinden die nog nooit in contact kwamen met het Israëlische gerecht.

Niet alleen de gedetineerden zijn regelmatig het slachtoffer van seksueel misbruik. Ook zij die hun familieleden bezoeken zijn hier op structurele basis het slachtoffer van. In 2021 werd er een diepteonderzoek gedaan bij 20 Palestijnse vrouwen die hun geliefden kwamen bezoeken in Israëlische gevangenissen. Na afloop bleek dat 19 van hen al het slachtoffer waren van seksueel geweld uitgevoerd door Israëlisch gevangenispersoneel. Het ging om geweld zoals aanranding en verkrachting tijdens naaktfouilleringen wanneer ze hun familie wilden bezoeken. Ook gaven ze aan bij elk bezoek sterk vernederd te worden.

Bezetting en onderdrukking gaan steeds gepaard met seksueel geweld. Bouw mee aan een internationale beweging tegen oorlog en imperialisme. Tegen het kapitalisme dat winst maakt op deze gruwelijke bezetting.