Stop de horror in Gaza. Protest doorzetten!

Sinds 7 oktober zijn al meer dan 30.000 inwoners van Gaza gedood door Israëlisch imperialistisch geweld, onder wie heel veel vrouwen, kinderen en tieners. Nergens in Gaza zijn de Palestijnen veilig. Dat is nogmaals gebleken toen het Israëlische leger verschillende ziekenhuizen aanviel. Ook het ‘veilige’ Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bleef niet gespaard.

door Milan (Antwerpen) uit maandblad De Linkse Socialist

Gelukkig is de internationale solidariteit met Palestina ongezien groot. Wereldwijd werd de lakse houding van onder andere het Westen en de Arabische machthebbers aangeklaagd in grote manifestaties. Ook bij ons is die solidariteit breed aanwezig onder de bevolking. Elke avond verzamelen betogers aan Brussel-Centraal om er hun solidariteit met de Palestijnse bevolking te tonen. Arbeiders en transportvakbonden roepen op om wapentransporten naar Israël te blokkeren terwijl studenten en personeel op straat komen tegen de banden van hun hogeschool/universiteit met Israëlische instituten. Op 17 maart komt er een nieuwe grote nationale betoging.

Ook politieke leiders en multinationals voelen de druk van de solidariteitsbeweging. Het zette de Zuid-Afrikaanse regering ertoe aan om gesteund door andere landen naar het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag te trekken. Zij stellen dat Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. Regeringen die eerst solidariteitsacties verboden, wijken steeds meer af van hun pro-Israël discours. Ze doen dat echter in (zeer) beperkte mate. Multinationals zoals Starbucks en Zara, die onder vuur liggen van de betogers wegens hun steun aan het gewelddadige Israëlische regime, zien hun omzet dalen. Na protest tegen de uitvoer van buskruit vanuit België naar Israël, trok de Waalse regering de uitvoervergunning van PB Clermont uit Engis (Luik) in.

Zelfs de president van de VS, Joe Biden, kan nog moeilijk ontsnappen aan de beweging. Verschillende campagne-evenementen van hem en de Democraten werden onderbroken door pro-Palestijnse actievoerders. De algemeen gedeelde woede isoleert het VS-imperialisme bovendien in de regio en dreigt via escalatie tot directere militaire betrokkenheid te leiden. Biden maande de Israëlische regering aan tot meer terughoudendheid en moest in eigen land de migratiediensten vragen om Palestijnse vluchtelingen in de VS te beschermen tegen deportatie naar Israël. 

Dit zijn stuk voor stuk kleine overwinningen die hoop geven. Het laat zien dat actie loont, maar het is belangrijk dat we ons niet hiertoe beperken. De horror gaat immers door en het systeem dat dit veroorzaakt blijft overeind. Zo worden er nog steeds massa’s winsten gemaakt op het oorlogsgeweld en op de bezetting. België maakt zich nog steeds schuldig aan het doorvoeren van Israëlische wapens en hun onderdelen. Het Israëlische transportbedrijf Challenge gebruikt de luchthaven van Luik om wapens te vervoeren die gebruikt worden om Gaza te bombarderen. Ook de haven van Antwerpen blijkt een draaischijf te zijn voor het transport van wapens naar Israël. Het afgelopen jaar vervoerde de Israëlische rederij ZIM er meer dan 250 ton aan munitie. 

Honderden miljarden euro’s gaan jaarlijks naar defensie, naar de uitbouw van het Westers imperialisme. Dit terwijl veel noodzakelijke sectoren zoals het onderwijs, de zorg en het openbaar vervoer kapot bespaard worden. Alles moet ‘efficiënter’. Behalve dan defensie want er is niets ‘efficiënt’ aan oorlog. Dat weet zelfs de overtuigde technocraat.

Het is van groot belang dat het protest en de solidariteit met de Palestijnse bevolking wordt doorgezet! Dit is noodzakelijk om een genocide, als deze niet al bezig is, te vermijden of te stoppen. Het kapitalisme stelt winst altijd voor op. Waar er oorlog is, zien bedrijven geld. Zolang het kapitalisme en imperialisme domineren, is voor de elite de winsthonger meer waard dan onze levens.  

Nationale betoging: 17 maart. Meer info volgt