Frankrijk. Strijd tegen jongerencontracten doet denken aan mei ’68

De Franse studentenmobilisaties waren zelden zo strijdbaar als de afgelopen week. In verschillende universiteiten werd een staking begonnen tegen de CPE (Contrat Première Embauche). Die arbeidsovereenkomsten voor jongeren laten de werkgevers toe om jonge werknemers onder de 26 jaar gedurende 2 jaar te ontslaan zonder enige reden. Bovendien wordt bespaard op de lonen van jongeren.

 

De beweging van studenten komt er onder druk van onderuit. In het parlement wordt zwak gereageerd door de PS of de PCF (de sociaal-democraten en de ex-communisten). De studentenvakbond UNEF ziet zich verplicht om de studenten te volgen en mee op te roepen tot actie.

De studenten hebben duidelijk begrepen waarover het beleid van Chirac-Villeping-Sarkozy gaat. Het is een beleid in het belang van de multinationals en de rijken, terwijl de arbeiders en hun gezinnen enkel af te rekenen krijgen met meer problemen en onzekere jobs.

Het ongenoegen onder de studenten leidde reeds tot een betoging van meerdere duizenden studenten in het Quartier Latin, de studentenbuurt van Parijs. De studenten eisen het intrekken van de CPE en gingen over tot de bezetting van universiteiten, waaronder de Sorbonne. Die universiteit werd niet meer bezet sinds de gebeurtenissen van mei ’68 toen de Sorbonne een voortrekkersrol speelde.

Zonder enige waarschuwing ging de oproerpolitie CRS hard tekeer tegen de bezetters van de Sorbonne. De studenten werden gewelddadig ontzet en daarbij schuwde de CRS het geweld niet. Zo werd ondermeer traangas gebruikt tegen de studenten.

 

In zo’n 45 van de 80 Franse universiteiten wordt gestaakt. Er zijn in alle faculteiten waar gestaakt wordt, protestbijeenkomsten en algemene vergaderingen om te discussiëren over de strategie om de strijd verder te zetten. In Lille 2 en Nancy 2 waren er algemene studentenvergaderingen met 2.000 aanwezigen. In Dijon waren er 1.600 studenten, in Toulouse, Paris 10 en Nanterre telkens 1.500, in Jussieu 1.000,…

De strijdbeweging van de studenten versterkt zich nog iedere dag, maar de studenten mogen deze strijd niet alleen voeren. Ze moeten gehoor vinden bij de arbeiders. Om de druk op de regering op te voeren, volstaan betogingen en bezettingen niet. Er moet economische druk komen door stakingsacties van arbeiders.

Het Franse voorbeeld van studentenstrijd tegen de neoliberale aanvallen op jongeren is belangrijk. Ook hier in België worden we geconfronteerd met een neoliberaal beleid, wat zich onder meer uit in de geplande besparingen in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het verzet tegen de besparingsplannen van Vandenbroucke leidt deze week tot een betoging. Op donderdag wordt in Brussel betoogd. Afspraak daarbij is 11u30 aan het Centraal Station. Laat ons het verzet tegen de plannen van Vandenbroucke koppelen aan een solidariteit met de Franse studenten.

Arbeiders en studenten, samen staan we sterk! Voor het intrekken van de CPE! Steun de bezettingen van de universiteiten! Voor een uitbreiding van de strijd naar de bedrijven, in de aanloop naar een algemene staking!