Interview met Matt Dobson, organisator Youth Fight for Jobs Engeland

Zaterdag werd in Londen betoogd door ruim 1.000 jongeren en arbeiders. De jongerenmars voor werk kwam er op initiatief van de campagne Youth Fight For Jobs, een campagne opgezet door de linkse socialisten en gesteund door een aantal vakbonden. Naar aanleiding van de ALS-conferentie eind oktober spraken we met Matt Dobson, een organisator van Youth Fight For Jobs.

 

PN : Waarom heb je de Youth Fight For Job campagne gelanceerd ?

MD : Eerst en vooral wil ik vertellen dat de crisis Groot-Brittannië zwaar geraakt heeft. De werkloosheid benaderd de 3 miljoen, de vacatures dalen nog steeds en zelfs indien men een job heeft, wordt het leiden van een normaal leven steeds zwaarder. De situatie is vooral ernstig onder jongeren want daar neemt de werkloosheid enorme proporties aan. In werkelijkheid zijn er in het Verenigd Koninkrijk nu 800.000 werklozen tussen de 18 en de 25 jaar en binnenkort bereiken we de symbolische kaap van 1 miljoen werkloze jongeren. Daartegenover willen we bij de jongeren de noodzaak van strijd voor hun toekomst naar voor schuiven. Vandaar het idee van een campagne die het mogelijk maakt dat jongeren zich organiseren om te strijden voor een oplossing voor hun problemen. Doorheen deze campagne is het niet enkel onze rol om als socialistische organisatie een massabeweging uit te bouwen, maar ook om de jongeren politiek bewust te maken en de noodzaak voor de verandering naar een socialistische maatschappij aan te tonen.

 

PN : Hoe heb je deze campagne gevoerd ?

MD: We hebben een lanceringsconferentie georganiseerd met de Socialist Students , de Socialist Party, Youth Against Racism in Europe, International Socialist Resistance en de vakbond van openbare diensten, de PCS. Op deze conferentie hebben we beslist om op 2 april 2009 een mars voor werk in Londen te organiseren. Deze heeft 600 jongeren op de been gebracht en er was een grotere opkomst dan we verwacht hadden.

 

PN : Welke steun heb je in de maatschappij in het algemeen?

MD : Onze campagne wordt heel erg geapprecieerd, onze petitie is reeds ondertekend door duizenden personen en in verschillende regio’s zijn er al locale “Youth Fight For Jobs”-comités ontstaan. Ook verschillende vakbonden hebben reeds gezegd de campagne te steunen. Samen met de vakbond van de openbaren diensten hebben ook de transportvakbond (RMT) en de postvakbond (CWU) zich achter de campagne geschaard.

We hebben verschillende stakingscomités gezien (in de bouwsector, de automobielsector, de post, de brandweer en het onderwijs) die hun steun hebben betuigd aan de campagne. Ook in de officiële media is onze campagne ter sprake gekomen en we zijn in het nieuws van de BBC terechtgekomen. De campagne is op de BBC Radio gekomen, op hun website en tenslotte ook in de internationale media, een Duitstalige krant heeft namelijk een kameraad van ons geïnterviewd. Er zijn reeds tal van jongeren die zich samen met ons georganiseerd hebben, maar nog niet genoeg. Het is momenteel nog geen massaorganisatie.

 

PN : Is het de bedoeling dat dit een campagne wordt voor een langere termijn ?

MD: Natuurlijk, we gaan in november een betoging organiseren waar we 3000 à 4000 deelnemers op verwachten. We gaan daarnaast ook verder stakingen organiseren in de secundaire en hogescholen die momenteel aanvallen van de overheid ondergaan. De overheid wil hen namelijk « fees » opleggen (inschrijvingsgelden). We gaan verder met onze poging om Youth Fight For Jobs een massaal karakter te geven, terwijl we verder proberen om er de belangrijkste campagne van de syndicale organisaties van te maken.

 

PN : Wat is het programma van Youth Fight For Jobs ?

MD : We zijn onder andere voorstander van een minimumloon van 8 pond per uur voor alle arbeiders, van (vaste) contracten van onbepaalde duur, van het recht op lidmaatschap bij een syndicale organisatie, en van de nationalisering van grote industrieën die momenteel allemaal massaal aan het sluiten zijn