VS. Anti-oorlogsbetoging op ogenblik dat Obama troepenvermeerdering aankondigt

Enkele uren voor Obama bekend maakte dat hij 30.000 extra troepen naar Afghanistan wil sturen, betoogden zowat 160 studenten, oorlogsveteranen en wijkbewoners in Bellingham, een stad ten noorden van Seattle. De woede tegenover het opdrijven van de oorlogsinspanningen in Afghanistan is erg groot, velen stemden voor Obama vanuit een afkeer tegenover de bezettingen in Irak en Afghanistan.

Obama kreeg de Nobelprijs voor de vrede, maar voert intussen wel de oorlog in Afghanistan op. Dat leidt ook in eigen land tot ongenoegen en protest.

De actie in de stad Bellingham werd georganiseerd door Socialist Alternative dat twee maanden geleden een werking heeft opgezet in deze stad. De actie werd op een maand tijd georganiseerd en gezien deze omstandigheden was de opkomst zeker goed.

De actie kreeg heel wat aandacht in de lokale media waarbij Brett Hoven en Ramy Khalil van Socialist Alternative onder meer een opiniestuk mochten publiceren in de krant Western Front. (Dat artikel kan je hier nalezen).

De afgelopen dagen waren er verschillende anti-oorlogsacties in heel het land. Die acties maken duidelijk dat er een groeiend ongenoegen is onder de Amerikanen en dat er ook steeds meer bereidheid is om publiekelijk in te gaan tegen de koers van president Obama.

Voor veel studenten was dit hun eerste betoging. De betoging en de toespraken achteraf konden op heel wat bijval rekenen, er was een enthousiaste sfeer. Student Zach Snover zei: “Dit is de eerste keer dat ik ging betogen. Ik voelde de kracht die we kunnen hebben met verenigde acties. Ik vond de volgende slogan erg goed: “Laat eens zien hoe democratie er uit ziet? DIT is hoe democratie er uit ziet”.”

De betoging werd gesteund door Whatcom Peace and Justice Center, Veterans for Peace Chapter 111, Coffee Strong, World Can’t Wait, Youth Against War and Racism, Young Dems van Skagit County, Food Not Bombs en de Whatcom Community College Bike Club. Bij de toespraken werden al deze groepen bedankt voor hun steun en mobilisatie. Het Whatcom Peace and Justice Center speelde een belangrijke rol in de mobilisatie.

De voorstanders van de oorlog bekritiseren de anti-oorlogsbeweging steevast met het argument dat we ons afkeren van “onze soldaten”. Op deze betoging waren er echter tal van voormalige soldaten die zelf ingingen tegen imperialistische oorlogen. Eén van hen was Gene Marx, coördinator van de lokale groep “Veteranen voor Vrede”. Hij bracht een persoonlijke getuigenis van hoe het VS-imperialisme 35 jaar geleden te keer ging in Zuidoost-Azië en hij ging ook in op de gelijkenissen met Afghanistan vandaag. Evan Knappenberger, een veteraan van de Irak-oorlog, vroeg zich af hoe de VS-militairen de bevolking van Afghanistan en Irak zouden helpen als er niet eens hulp is voor de eigen soldaten en veteranen.

De sprekers van Socialist Alternative, Lindsay Worley en Jake Silberman, stelden dat er wel middelen zijn voor de bezetting van Afghanistan, maar niet werk en onderwijs. Aditi Kaushik, een activiste uit India en lid van Socialist Alternative, stelde dat het falen van de bezetting de vrouwenrechten in Afghanistan geen stap vooruit zal brengen.

Er was een kleine tegenbetoging van vier conservatieve studenten die de betogers probeerden te overstemmen met slogans als “let the surge work”. Deze slogans werden op gepaste wijze en met het nodige volume beantwoord. Het effect van de tegenbetoging was minimaal en de tegenbetogers brachten uiteraard geen antwoord op de problemen in Afghanistan waar er nu al acht jaar lang wordt gevochten zonder enig uitzicht op verbetering.

Na enkele toespraken werd door de stad betoogd. Er werd vertrokken op het “Rode Plein” aan de universiteit, maar er werd dwars door de stad naar het kantoor van parlementslid Rick Larsen getrokken. Bij de tocht doorheen de stad kregen we enorm veel goede reacties van voorbijgangers. Parlementslid Larsen was niet aanwezig, zijn personeel wou niet naar beneden komen om een verklaring af te leggen aan de 160 betogers. Een delegatie mocht wel naar binnen om een protestbrief af te geven. De Democraat Larsen stemde voor de troepenvermeerdering.

Het was aanmoedigend om te zien dat veel studenten en arbeiders op straat durven komen om tegen Obama in te gaan en het einde van de bezetting in Afghanistan te eisen. Heel wat nieuwe jonge leden van Socialist Alternative speelden een cruciale rol in het organiseren en mobiliseren voor de betoging.