Nederland. Studenten demonstreren tegen afbraak hoger onderwijs

Na een week vol actie tegen de afbraak van het hoger onderwijs, kwamen gisterenmiddag honderden studenten uit het hele land bijeen op de Erasmus Universiteit in Rotterdam om een duidelijk bericht naar Plasterk te sturen: Hogere studiekosten en lagere kwaliteit zijn onacceptabel. Toen de demonstratie vanaf de Thomas Morelaan naar het plaza liep, voegden de schoonmakers van de Erasmus Universiteit zich bij ons. Het zijn uiteindelijk ook niet alleen de studenten maar ook het personeel die deze besparingen zullen voelen.

 

Eenmaal aangekomen op het plaza waren er verschillende sprekers. Onder andere de bezetters uit Amsterdam, Utrecht en natuurlijk Rotterdam, SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk en Gerard Oosterwijk, de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Jasper van Dijk vertelde de studenten dat dit slechts het begin is. Er zullen nog veel grotere acties gaan volgen om het kabinet te dwingen van het hoger onderwijs af te blijven. Ook zei hij dat het slechts mooie woorden zijn dat het geld van de eventuele bezuinigingen op de studiefinanciering wordt geïnvesteerd in kwalitatief onderwijs. 

Ook minister Plasterk kwam zelf nog aan het woord, maar wat iedereen al wist werd nu nog duidelijker: Mooie praatjes, maar geen toezeggingen. Wij kunnen niet vertrouwen op de eindeloze concessies en compromissen van de lobbyisten, de enige manier om deze besparingen tegen te gaan is door massale actie van studenten en arbeiders. Dit plan is maar een klein deel van de gigantische besparingen waaraan de twintig commissies werken.