Russische socialisten aangevallen na milieuprotest

Na een week van intensieve campagnes tegen de pogingen van het Franse bedrijf Vinci om met de steun van de Russische regering een deel van de belangrijke bossen rond Moskou te kappen, werden drie leden van onze Russisische zusterorganisatie brutaal aangevallen. Een groep van 15 zware jongens, waarvan er minstens één gewapend was met een baseball bat, ging over tot een harde aanval. Een lid ligt nog in het ziekenhuis met een schedelbreuk.

 

Eén van onze leden werd gewond aan de ogen, een ander kreeg messteken. Een derde lid, Igor Yasin, werd hard geraakt met een schedelbreuk. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar de dokters er niet in slaagden om het bloeden te stoppen en waar hij werd geopereerd.

Het was een laffe aanval na een succesvolle protestactie in het centrum van Moskou. De aanvallers waren fascisten. Ze wilden uiteraard geen confrontatie met een grote groep mensen. Ze wachtten twee uur om drie activisten aan te vallen. Gosha en Ivan slaagden er in om in een metrostation te geraken in de buurt, maar Igor werd intussen hard toegetakeld. Nadien liepen de aanvallers weg terwijl ze “Russia – vpered” riepen, “voorwaarts Rusland”.

Ooggetuigen stellen dat de aanvallers eruit zagen als voetbalfans, net zoals diegenen die eerder een kamp van milieuactivisten in Khimkinskii hadden aangevallen. De extreem-rechtse aanvallers stellen dan wel dat ze tegen het regime opkomen, maar in werkelijkheid zijn het marionetten van het regime en de grote bedrijven. Ze zullen er echter niet in slagen om politieke activisten het zwijgen op te leggen.

De acties waren gericht tegen het bedrijf Vinci, een Frans bouwbedrijf. Dat bedrijf stelt zichzelf graag voor als een sociaal verantwoord bedrijf dat de veiligheid van haar personeel en van het milieu centraal stelt. Tegelijk kijkt het bedrijf graag toe hoe het politieregime van Poetin beroep doet op fascistische elementen die de zakenbelangen van Vinci op fysieke wijze verdedigen.

De afgelopen week waren er heel wat aanvallen op oppositie in het land. Een milieukamp in Khiminskii werd aangevallen door een groep fascisten en de politie weigerde om op te treden. 50 mensen die de activisten wilden ondersteunen, werden meteen opgepakt. Een agent verklaarde dat dit nu eenmaal gebeurt als je Poetin aanvalt. In Sint-Petersburg werden 90 mensen opgepakt. In Moskou nog eens 50 mensen die protesteerden tegen de beperkingen van de democratische rechten. Er waren ook individuele arrestaties na valse beschuldigingen tegen twee jonge anti-fascisten en een leider van de milieu-activisten.

Dergelijke repressie zal het protest niet tegenhouden. Dit is nog maar het begin van de strijd. In de herfst zullen tal van acties tegen de besparingen volgen.

Wij stellen:

     

  • Stop de vervolging van protestacties en anti-fascisten
  • Stop het gebruik van gewelddadige elementen door de staat en de grote bedrijven
  • Stop de afbraak van de Russische bossen en groene gordel door de grote bedrijven en de elite
  • Voor een open conferentie van milieu-activisten, arbeidersorganisaties en bewonersgroepen om een degelijk plan op te maken als antwoord op de milieu- en de transportcrisis om de belangen van de gewone bevolking centraal te stellen in de plaats van deze van de grote bedrijven
  • Stop de politiestaat van Poetin-Medvedev en vervang het door een democratisch verkozen regering van werkenden met een socialistisch programma

We vragen om protestacties te organiseren aan Russische ambassades en waar mogelijk aan vestigingen van het bedrijf Vinci. Stuur solidariteitsberichten naar Igor en andere kameraden in Rusland via iasineigor@gmail.com met een kopie aan robert.cwi@gmail.com