35.000 Britse studenten betogen aan het parlement

Gisteren werd in het Britse parlement gediscussieerd over de regeringsplannen om de inschrijvingsgelden aan de universiteiten op te drijven. Tegelijk was er buiten de vierde dag op rij van protesten. De jongeren zijn woedend en nemen het niet dat hun toekomst hen wordt ontnomen. Het enige antwoord van de autoriteiten op die woede bestaat uit repressie.

Het parlementaire debat werd beëindigd met een stemming. Er stemden 323 parlementsleden voor de verhoging van het inschrijvingsgeld tot maximum 9.000 pond per jaar terwijl 302 parlementsleden tegen stemden. De campagnes tegen de aanval moeten voortgezet worden en moeten worden opgedreven.

In Londen waren er gisteren maar liefst 35.000 betogers. Er waren zowel studenten, scholieren als personeelsleden. Velen kwamen ook van buiten Londen om mee te betogen en het verzet tegen de besparingen in het onderwijs te tonen.

Eens te meer botsten de betogers op zware politierepressie. De betogers werden ondanks de kou urenlang omsingeld. Vervolgens werd geprobeerd om de jonge betogers te criminaliseren. Een aantal betogers raakte ongeduldig door het politiegeweld. Bij schermutselingen kwam ook de auto van prins Charles in het vizier van de betogers. Ondanks het feit dat er honderden agenten waren, werd er blijkbaar niet aan gedacht om de kroonprins en zijn vrouw een andere richting op te sturen. Of kwam Charles als langdurig werkloze mee betogen met de jongeren?

Tijdens de betoging was er een geïmproviseerde meeting van de campagne Youth Fight for Education, een campagne die in de beweging werd opgezet. Er waren sprekers van de campagne, maar ook van de vakbonden. Zo sprak de regionale secretaris van de transportbond RMT, Steve Hedley, de jongeren toe. Wij vonden het belangrijk om het jongerenprotest te verbinden met de arbeidersbeweging en steunden syndicale oproepen om de jongeren niet alleen te laten betogen.

Nu het parlement de verhoging van het inschrijvingsgeld heeft gestemd, is het verzet niet voorbij. De campagnes moeten voort gaan. We moeten ons blijven verzetten tegen alle aanvallen op het onderwijs en voor gratis en degelijk onderwijs. Er waren gisteren opnieuw betogingen doorheen het hele land, ook de rest van de week waren er iedere dag jongerenbetogingen. Gisteren waren er onder meer 2.000 betogers in Newcastle, 300 in Swansea, 50 in Leicester, 250 in Coventry,…

Komende zaterdag trekken we naar het hoofdkwartier van Scotland Yard om te protesteren tegen de repressie tegen de betogers. Nu de politie de betogers een paar keren heeft omsingeld, zullen wij de politie eens omsingelen.

Hieronder publiceren we enkele foto’s vanop de betoging in Londen gisteren.