Protestactie aan kantoor Amazon.com (Seattle) wegens censuur tegen Wikileaks

Op maandag 13 december werd voor het hoofdkwartier van Amazon.com in Seattle (VS) actie gevoerd tegen de censuur die wordt opgelegd tegen Wikileaks. Een 50-tal actievoerders hadden fluitjes bij. Het was erg koud, maar er werd toch geprotesteerd om Amazon.com duidelijk te maken dat de censuur tegen Wikileaks, dat van de servers van Amazon.com werd weg gehaald, er niet toe leidt dat deze site zomaar het zwijgen wordt opgelegd.

 

Amazon.com was het eerste bedrijf dat toegaf aan de druk van de Amerikaanse regering. Er werd druk gezet om de toegang tot de website Wikileaks te beperken en om alle mogelijke steun voor de site te verhinderen. Daartoe werd onder meer overgegaan tot het stopzetten van de mogelijkheid om giften te doen via PayPal, Mastercard of Visa.

Dit is uiteraard een aanval op de vrijheid van informatie, media en meningsuiting. Dat zijn nochtans cruciale elementen van een democratie. Het is ook een poging om de groeiende afkeer tegenover de uitzichtloze oorlogen in Irak en Afghanistan te stoppen. De gelekte documenten op Wikileaks maken duidelijk dat zowel de regering Bush als de daaropvolgende regering van Obama probeert om de Amerikaanse bevolking om de tuin te leiden over de oorlogen.

Daarom werd geprotesteerd aan Amazon.com. De actie werd opgezet door Socialist Alternative maar kreeg ook de steun van heel wat anderen. Verschillende organisaties steunden het protest: Arab American Community Coalition of Washington State, Iraq Veterans Against the War (Fort Lewis), Veterans for Peace chapters 92 and 111, Green Party of Skagit County, Whatcom Peace and Justice Center, Seattle United Against FBI Repression, Coffee Strong, Radical Women en Freedom Socialist Party.

De actievoerders protesteerden tegen deze onaanvaardbare aanval op onze democratische rechten. Er werd ook verwezen naar acties die plaatsvonden in Brisbane, Australië en in Europa. De actievoerders waren duidelijk. Ze riepen: “Wat te doen tegen de aanvallen op de vrije meningsuiting? Ons verzetten en terug vechten!”. De traditionele media hadden beloofd om aanwezig te zijn, maar vonden het uiteindelijk blijkbaar beter om niet aanwezig te zijn en geen verslag van het protest uit te brengen. Het blijft hierdoor aan de gewone werkende bevolking en de jongeren om de verraderlijke rol van zowel de Amerikaanse regering als de bedrijfswereld tegenover de democratische rechten naar buiten te brengen.