Nederlandse studenten protesteren. “Onderwijs alleen voor elite”?

De grootste studentendemonstratie sinds 1988, 15.000 studenten op het Malieveld die protesteren tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen. In het protest tegen het kabinet kwam eerst de culturele sector in beweging met de massale “Schreeuw om Cultuur” in november (200.000 deelnemers!). Ook in andere landen waren er al massale studentenprotesten, zoals in Engeland.

 

In Nederland komen protesten soms wat langzamer op gang, maar het studentenprotest van vrijdag 21 januari mocht er zijn. Het modderige Malieveld stond vol met studenten en leuzen zoals “Oprutte”, “Regeren moet je leren”, “Waarom is onderwijs belangrijk?” en “Onderwijs alleen voor elite”. Overduidelijk is dat het kabinet in woorden wel de ambitie uit om Nederland te laten behoren tot de top 5 kennislanden van de wereld, maar daar in de praktijk geen cent voor over heeft. Het kabinet wil een topmercedes maar trekt niet eens voldoende geld uit om het huidige Opeltje een beetje fatsoenlijk te laten rijden. Op het Malieveld was er af en toe een bleek winterzonnetje, maar de lente van protest is onderweg.

Bij de sprekers op het podium bleek dat de studenten van VVD en CDA alleen verdere harde bezuinigingen in combinatie met mooie verhalen te verwachten hebben. PvdA leider Job Cohen riep de studenten op om actie te blijven voeren en om op 2 maart de VVD, CDA en PVV machine af te stoppen. Helaas zijn de PvdA en andere partijen verantwoordelijk voor bezuinigingen op het onderwijs in de afgelopen periode. De GroenLinks spreker was fel en kreeg veel applaus van het publiek maar legde wel een totaal verkeerde link met rijke babyboomers en dit kabinet. Edith Snoey van de AbvaKabo wees de weg vooruit door een koppeling te maken met het protest van de publieke sector op 17 februari a.s. Dan is er de manifestatie “Samen sterk voor publiek werk”. Gemeenteambtenaren zijn al in actie voor een behoorlijke CAO en veel werknemers in de openbare sector staan klaar om strijd te leveren met dit kabinet om de bezuinigingen af te stoppen. De weg vooruit voor het studentenprotest is de aansluiting met het protest van de arbeidersbeweging.

Het kabinet heeft al laten blijken dat zij geen millimeter opzij zullen gaan voor de studentenprotesten. Dat hebben premier Rutte en staatssecretaris Zijlstra duidelijk aangegeven. De laatste zei dat ook op de manifestatie: de staatsschuld moet omlaag (het geld ligt inmiddels bij de banken) dus de studenten moeten (mee)betalen aan de crisis. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, met de VVD op winst en de PVV op zijn minst op sterkte, zullen daar geen verandering in brengen. Het kabinet staat daarin wat de peilingen betreft zelfs op winst, al is die klein. Alleen massaal en breed protest kan daar verandering in brengen en deze bezuinigingen afstoppen. De studentendemonstratie was een goed begin, maar meer is nodig! Weg met deze bezuinigingen, weg met het kabinet.