Na een grote 250.000 mensen sterke anti-besparingsbetoging in Barcelona afgelopen zaterdag, was er deze week de ontwikkeling van de “15 mei beweging”. Werklozen en jongeren kwamen op straat. Ze haalden inspiratie bij de betogingen in Portugal en de revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Jongeren bezetten onder meer het Puerta del Sol, een centraal plein in Madrid. De politie probeerde meermaals het plein te ontzetten, maar dit botste op verzet van de jongeren die hun “Tahrirplein” verdedigen.
De sfeer onder bredere lagen is veranderd en ook de objectieve situatie in Spanje ziet er anders uit. Dat komt tot uitdrukking in de jongerenbeweging die ook “Echte democratie nu” wordt genoemd. Het protest ontstond via facebook en twitter.
De acties zijn vooralsnog niet erg groot qua deelnemers, maar ze vormen een uitdrukking van een verandering in het bewustzijn van de jongeren.
Momenteel zijn er enkele duizenden jongeren betrokken bij bezettingsacties van centrale pleinen in diverse steden. ’s Avonds loopt het aantal bezetters in Madrid op tot 10.000. De acties zouden tot komende zondag duren, dan zijn er lokale verkiezingen.
Er zijn aanzetten tot een meer anti-kapitalistisch bewustzijn. Dit blijkt uit sommige eisen en slogans: “We zijn geen koopwaar en willen sociale verandering”, “Politici dienen de banken en speculanten”, “Voor sociale verandering”, “Het Spanje van de armen betoogt”. Er is een grote afkeer tegenover alle traditionele partijen en politici.
Een beperkt aantal arbeiders sluit zich bij de acties aan. Heel wat jongeren staan vijandig tegenover de vakbonden omdat ze geen onderscheid maken tussen de bureaucratische leiders en de basis. Sommige arbeiders die deelnemen aan de acties hebben een gelijkaardige houding tegenover de vakbonden.
In Barcelona is het jongerenprotest beperkter, maar daar was er afgelopen zaterdag nog een grote anti-besparingsbetoging met 250.000 deelnemers.
De Britse krant Financial Times schreef gisteren over de acties op Puerta del Sol: “De 24-jarige bioloog en onderzoeker Paloma Mas stelde: ‘Wat je hier ziet, is verontwaardiging’. Mas zit onder een plastic zeil en wil daar blijven tot de verkiezingen van komend weekend. ‘We hebben maar twee politieke partijen in dit land, slechts twee keuzes. Jongeren vinden geen werk. Het lijkt alsof het huidige systeem ons wil laten betalen voor een crisis die wij niet hebben veroorzaakt.’ De ingang naar het metrostation is volledig bekleed met handgeschreven eisen, voorstellen en petities. ‘Als je ons niet laat dromen, laten we jullie niet slapen’, stelde een spandoek. ‘We zijn niet anti-systeem, we willen het systeem veranderen’, aldus een ander spandoek.”
Enkele foto’s