Stop de dictatuur van Wall Street. Pamflet van de linkse socialisten op het protest afgelopen weekend

Afgelopen weekend werd opnieuw betoogd aan Wall Street. Daarbij werd geprotesteerd tegen de graaicultuur van de superrijken terwijl de meerderheid van de bevolking het als gevolg van de crisis steeds moeilijker heeft. Bij het protest werden maar liefst 700 aanwezigen opgepakt. Ook een weekend eerder werden betogers opgepakt. We publiceren hieronder het pamflet dat Socialist Alternative afgelopen weekend heeft verspreid in New York.

Stop de dictatuur van Wall Street

Wereldwijd wordt de aandacht gevestigd op de bezetting van Wall Street. Het protest inspireert duizenden mensen en leidt tot een verspreiding van de bezettingsacties doorheen de VS.

Afgelopen zaterdag trad de politie hardhandig op tegen de betogers, duidelijk met de bedoeling om de beweging te intimideren. Dat is niet gelukt. De jongeren zijn nog meer vastberaden om te strijden. De beweging deed inspiratie op bij de revolutionaire bewegingen in Egypte en de rest van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, alsook bij de massale jongerenacties op pleinen in Spanje en Griekenland. Nu komen betogers op straat in New York om te protesteren tegen de dominantie over onze levens door Wall Street en de grote bedrijven.

Onder de oppervlakte is er een enorme woede in de Amerikaanse samenleving. Deze woede krijgt nu schijnbaar enkel een verwrongen uitdrukking in de knetterrechtse Tea Party. Maar de massale beweging in Wisconsin in de lente en nu de jongerenactie om Wall Street te bezetten, tonen aan welk potentieel er bestaat om de woede om te zetten in een progressieve sociale beweging.

Bezetting is niet genoeg

Hoe kunnen we de strijd vooruitbrengen? Vele bezetters willen “ruimte vrijmaken” om een nieuwe, meer gelijkwaardige en rechtvaardige gemeenschap op te bouwen in de hoop dat anderen een zelfde richting zouden uitgaan. De bezetting is een uitdrukking van een beweging die zich baseert op democratische discussie, samenwerking en solidariteit. Maar een bezetting op zich zal niet volstaan om tot een massale beweging te komen waarmee we de samenleving kunnen veranderen.

Er wordt vaak verwezen naar Egypte waar een grote bezettingsactie met duidelijk eisen de dictator aan de kant schoof. De situatie in Egypte was echter complexer. In de week voor het vertrek van Moebarak kwam de arbeidersklasse op een actieve wijze op het toneel met stakingsacties die grote delen van de economie volledig plat hebben gelegd. Dat is waar de elite zo bang van was.

De bezettingen in Spanje en Griekenland waren veel groter dan in Wall Street, maar ook daar is het noodzakelijk dat de arbeidersklasse actief op straat komt om te kunnen winnen. In Wisconsin was er drie weken lang een massale bezetting van het lokale parlement, waarbij rond de bezetting massale betogingen van arbeiders en jongeren plaatsvonden. In Wisconsin was een overwinning mogelijk indien er een algemene staking was opgezet om de economie in de staat plat te leggen.

Dat gebeurde niet, de beweging werd door de Democratische partij op een zijspoor gezet met een campagne om de Republikeinen van de macht te verdrijven door Democraten in hun plaats te verkiezen. Zowel Democraten als Republikeinen zijn partijen in handen van Wall Street en de grote bedrijven. Ze bieden geen oplossingen aan. We hebben nood aan een onafhankelijke strijd waarin brede lagen van arbeiders en jongeren betrokken worden. Samen hebben we de kracht om de ‘normale gang van zaken’ te stoppen, de banken en grote bedrijven te raken en de heersende elite een nederlaag toe te brengen.

We moeten het zelfvertrouwen van de actievoerders en hun sympathisanten verder opdrijven. De actie ‘Occupy Wall Street’ moet een oproep voor massale betogingen doen en dit rond centrale eisen rond de concrete problemen van de werkende bevolking: jobs, onderwijs, gezondheidszorg,… Jongeren kunnen een centrale rol spelen in het verzet. In Groot-Brittannië, Chili en Wisconsin maar ook elders waren het de jongeren die het eerst op straat kwamen en daarmee de aanzet gaven om tot een veel bredere strijd van de arbeidersklasse te komen.

Wij zeggen:

     

  • Uitbreiding van de bezettingen doorheen de VS en in de scholen en de wijken
  • Massale betogingen in het weekend rond eisen als: geen besparingen in sociale diensten, een massaal programma van jobcreatie, belastingsverhogingen voor de superrijken en de grote bedrijven, stop de oorlogen, verminder het militaire budget, verdedig democratische en syndicale rechten.
  • Voor het uitbouwen van de actie gericht op een nationale actieweek midden november om te protesteren tegen de geplande besparingsoperatie van 1,5 biljoen dollar. Wij willen werk, geen besparingen!
  • Voor onafhankelijke arbeiderskandidaten bij de verkiezingen van 2012 om in te gaan tegen het beleid van de twee gevestigde partijen en als stap in de richting van een nieuwe massale arbeiderspartij
  • Stop de dictatuur van Wall Street! We moeten het rotte kapitalistische systeem vervangen door een democratisch socialisme, een nieuwe samenleving gebaseerd op de behoeften van de meerderheid van de bevolking