De actievoerders van Occupy Melbourne werden afgelopen vrijdag bijzonder hard aangepakt door de oproerpolitie. Het geweld heeft wellicht te maken met het bezoek van de Britse koningin deze week. De bezettingsactie begon op 15 oktober als onderdeel van de internationale actiedag. De actievorm komt voort uit de revoluties in Tunesië en Egypte en de massale bezettingen in Spanje, Griekenland en de VS.
Er waren een duizendtal aanwezigen op 15 oktober en de dagen nadien ging de bezetting verder met 200 tot 300 aanwezigen. Dat is een goed aantal in een land dat nog niet hard is geraakt door de wereldwijde economische crisis.
Met de Socialist Party zijn we actief betrokken in de bezetting. Er is nog geen massale werkloosheid in het land, maar er is toch een begrip van het idee van 99% versus 1%. De meeste voorbijgangers stonden positief tegenover de bezetting.
Ondanks de brede steun voor de actie gaf de burgemeester van Melbourne, Robert Doyle, bevel om het plein te verlaten tegen vrijdagochtend om 7u. Om 9u werd een hekken rond de bezetters geplaatst.
De betogers reageerden door in te haken en hun actie te verdedigen. Er werd ook buiten de hekkens actie gevoerd, er verzamelden al snel enkele honderden betogers. Die betogers hielden Swanston Street bezet, een belangrijke straat in het stadscentrum waar veel trams door gaan.
De betogers verdedigden hun actie op een gedisciplineerde maar vreedzame wijze en dit ondanks het geweld van de politie. De politie pikte er individuen uit, gooide hen op de grond, soms met het hoofd tegen de grond. Een aantal bezetters hield drie uur stand tegen de aanvallen.
Ook toen het plein volledig ontruimd was, gaven de bezetters niet toe. De komende zes uur trokken honderden betogers erg traag doorheen het stadscentrum. Een belangrijk kruispunt werd een uur geblokkeerd. Het tramverkeer was volledig ontregeld.
De politie kwam tussen met paarden om de straten vrij te maken. Dat is erg gevaarlijk aangezien het honderden mensen in gevaar brengt, bij dergelijk geweld kunnen er doden vallen. Het is van het antiglobaliseringsprotest aan het Wereld Economisch Forum in september 2000 geleden dat de politie in Melbourne op een dergelijke gewelddadige wijze heeft opgetreden tegen betogers.
De bezetters hielden in de namiddag een algemene vergadering. Daar werd beslist om de volgende dag een bijeenkomst te houden en een poging te doen om het plein opnieuw in te nemen. De bezetters laten niet toe dat de overheid en de politie – die de 1% verdedigen – bepalen wanneer, waar en hoe acties plaatsvinden.
Het protest van Occupy Melbourne maakt deel uit van de globale beweging van mensen die het kapitalistische systeem beu zijn. De brede passieve steun voor de bezetting is een indicatie van het wijzigende bewustzijn van bredere lagen van de bevolking. Dat zal nog verder ontwikkelen als de crisis van het kapitalisme dieper wordt.