“De lente van Valencia”. Internationale solidariteit tegen repressie en besparingen

In de Spaanse stad Valencia is er een campagne van politiegeweld en repressie tegen de studenten die protesteren tegen de besparingspolitiek. Er waren verschillende incidenten tussen 15 en 20 februari. De strijd van de studenten tegen de afbraak van het onderwijs wint aan kracht. Het antwoord van het regime daarop bestaat uit geweld tegen betogers.

Het geweld kwam er in opdracht van de regionale en nationale regeringen onder leiding van de conservatieve PP. In plaats van de beweging hiermee de kop in te drukken, heeft de provocatie net geleid tot meer verzet. Er volgden betogingen met tienduizenden aanwezigen in Valencia. De betogers protesteerden nog meer tegen de besparingen en ze voegden er de eis voor het ontslag van de politieverantwoordelijken aan toe. Er kwamen al snel solidariteitsbetogingen doorheen heel het land. In een golf van protest die deed denken aan de verspreiding van de indignado-beweging in mei 2011 waren er al gauw duizenden betogers in alle grote Spaanse steden.

Socialismo Revolucionario, onze Spaanse zusterorganisatie, was erg actief in het protest. We benadrukten de noodzaak van een uitbreiding van de beweging door deze te verbinden met de kracht van de arbeidersklasse. Zo kunnen we de strijd aangaan tegen de regering-Rajoy die enkel de belangen van de markten en van de EU dient in het opleggen van een besparingsbeleid. Het idee dat we naar voor brachten van een algemene studentenstaking op 29 februari werd intussen overgenomen door verschillende studentengroepen. Op dezelfde dag zullen er ook betogingen zijn als onderdeel van de actiedag van het Europees Vakverbond. Mogelijk zullen we op deze dag een uitdrukking krijgen van de energie van de jongeren en de potentiële macht van de arbeidersbeweging.

De algemene studentenstaking moet worden gevolgd door nieuwe acties. De studentenstaking kan een krachtige boodschap vormen, ook voor de arbeidersbeweging. Het kan de basismilitanten versterken tegenover de rechtse vakbondsleiding die de organisatie van een nieuwe algemene staking tegen houdt. Vorig weekend waren er nog twee miljoen betogers in Spanje, maar nog wil de vakbondsleiding het protest niet ernstig organiseren. De studentenstaking kan worden gevolgd door een algemene staking tegen het besparingsbeleid, de hervorming van de arbeidsmarkt, het politiegeweld en voor een alternatief op de dictatuur van de markten. Zo’n staking zou de economie een dag plat leggen, als stap naar volgende acties, en het zou de kracht van de arbeidersbeweging tonen.

De beweging die de “lente van Valencia” wordt genoemd vraagt om steun. We roepen op om de vastberaden acties effectief te ondersteunen en solidariteit te betuigen. Er is nood aan internationale strijd tegen de besparingen en de heerschappij van de speculanten en grote bedrijven. De kapitalistische politici riepen de betogers in Valencia uit tot “de vijand”. Internationale solidariteit en strijd kan duidelijk maken wie de echte vijand is: de kapitalistische elite die onze levensstandaard de grond in wil boren om de schulden te betalen om de crisis van de superrijken “op te lossen”. Stuur solidariteitsberichten naar info@mundocialista.net.

 


29 februari: solidariteitsactie in Brussel

Komende woensdag is er om 11u voor de kantoren van de regio Valencia in de Europese wijk in Brussel een protestactie. Er wordtwordt samengekomen om 11u aan de Wetstraat 227, in de buurt van het rondpunt Schuman. De actie wordt georganiseerd door Attac-ULB, ALS, JOC, de Brusselse afdelingen van de FGTB-studenten en FEWLA (organisatie om de strijd van de Mapuche-bevolking te steunen). Deelnemers aan de actie kunnen nadien aansluiten bij de actie van de Europese vakbonden (12u, Schumanplein) en de actie voor de Nationale Bank om 13u30. Meer info op Facebook.