Québec. Aanval op het democratische recht om te protesteren

Op 17 mei nam de liberale deelstaatregering van Jean Charest in Québec een speciale wet (wetsvoorstel 78) aan waarmee het een einde wil stellen aan het aanhoudende studentenprotest in de deelstaat. De studenten voeren al maandenlang actie tegen de stijgende studiekosten, de jaarlijkse factuur zou meer dan verdubbelen tot 4.700 dollar. Er wordt al twee maand actie gevoerd, met betogingen waarop honderdduizenden aanwezig zijn. Nu haalt de regering van Charest haar ultieme argument boven: repressie met als doel om het protest gewoon te verbieden. Dit is hoe democratie er in Québec uitziet…

De wet voorziet een reeks maatregelen en boetes van 7.000 dollar en meer voor al wie aanzet tot of deelneemt aan acties die ingaan tegen de oproep om de staking te beëindigen in de maand augustus. De studentenorganisaties kunnen eveneens een boete van meer dan 25.000 dollar per dag opgelegd krijgen als ze verdere acties organiseren. De wet vereist dat betogingen met meer dan 25 aanwezigen minstens 8 uur op voorhand worden aangekondigd zodat de politie het traject kan aanpassen. Tenslotte gaat de federale regering van Harper samen met een aantal steden over tot het opmaken van regels die erop gericht zijn om gemaskerd betogen te verbieden.

Er waren eerder al verschillende gevallen van politiegeweld, willekeurige arrestaties en een poging om het conflict naar het juridische terrein over te brengen. Deze nieuwe maatregelen gaan nog verder en doen eerder aan een politiestaat denken waarbij sociaal protest en strijd compleet aan banden wordt gelegd. Het is op zo’n ogenblikken dat we zien hoe ver het establishment bereid is om te gaan.

We mogen ons niet laten intimideren door deze autoritaire regering. We moeten meer dan ooit de strijd opvoeren en de straten innemen met betogingen en bezettingen. Het zal er voor de studenten en werkenden op aankomen om samen in actie te gaan tegen het politieke establishment en haar besparingsmaatregelen. We moeten ons verzet verenigen om in te gaan tegen een beleid dat enkel gericht is op de winsten van een kleine minderheid. Alternative Socialiste, de zusterorganisatie van LSP in Québec, pleit ervoor om met de studentenorganisaties en vakbonden samen een algemene staking te organiseren tegen corruptie, stijgende kosten en privatiseringen.

De gevestigde partijen hebben allen aangetoond dat ze niet aan de kant van de actievoerende jongeren staan. Enkel Québec Solidaire heeft het potentieel om een politieke stem te geven aan de beweging die plaatsvindt. Alternative Socialiste roept dan ook om in Québec Solidaire te pleiten voor een actieve rol in de strijd en om met de beweging de uitbouw van een politiek alternatief te versterken.