Met meer dan de helft van de Griekse en Spaanse jongeren zonder werk wordt steeds meer gesproken over een ‘verloren generatie’. Langs de andere kant van de oceaan, in Noord-Amerika, wordt de toekomst van jongeren eveneens bedreigd. De grote schuldenberg als gevolg van de dure studiekosten is onhoudbaar, analisten spreken over een ‘zombiegeneratie’. Intussen is er ook protest tegen die studiekosten, vandaag is er een nieuwe grote mobilisatie in Québec.
In Québec zijn de studenten al maandenlang actie aan het voeren. Tienduizenden nemen deel aan de stakingsactie, honderdduizenden trokken de straten op in de grootste betogingen die Québec ooit kende. Aanleiding is de verhoging van de studiekosten tot 4700 dollar per jaar, ongeveer een verdubbeling. Om het protest de kop in te drukken, ging de regering over tot bijzonder repressieve maatregelen. Er werd overgegaan tot massale arrestaties en er is de mogelijkheid van grote boetes voor wie deelneemt aan acties of ertoe aanzet. Dat de neoliberale regering met haar voorstellen aanzet tot protest, zal wellicht niet tot boetes leiden.
Vandaag is er opnieuw een grote mobilisatie en binnen een maand volgt nog een betoging. Het protest gaat gepaard met een internationale solidariteitsoproep, ook in Brussel wordt zondag actie gevoerd. De betoging start om 15u aan de Koninklijke Bibliotheek aan het Centraal station. De Actief Linkse Studenten roepen op om deel te nemen aan deze actie.
Tot wat een verhoging van de studiekosten kan leiden, zien we in de VS. Daar wordt steeds meer gesproken over een ‘zombiegeneratie’. Niet enkel omdat veel jongeren gefascineerd zijn door zombies allerhande, maar ook omwille van de onhoudbare schuldenberg die ze met zich meetorsen. De uitstaande studentenleningen bedragen volgens de FED 867 miljard dollar, wat voor het eerst meer is dan de kredietschulden. Geactualiseerde becijferingen gaan uit van een schuldenberg die meer dan 1.000 miljard euro bedraagt.
Het gaat om 37 miljoen mensen met een gemiddelde studieschuld van 23.300 dollar. De aflossingen lopen al snel op tot honderden dollar per maand. Probeer dan maar eens om huisvesting te betalen. Wie geen werk vindt, raakt helemaal in de problemen. Vandaag schrijft de zakenkrant De Tijd: “De studieschulden zijn de jongste jaren zo fors gestegen dat de alarmerende vraag rijst of een diploma nog een goede investering is en of hoger onderwijs nog toegankelijk is voor alle Amerikanen.” Er wordt gewaarschuwd voor een ‘studieschuldzeepbel’ omdat jongeren de schulden niet meer kunnen afbetalen.
Als het van de ‘markten’ en de gevestigde politici afhangt, dan ziet onze toekomst er bijzonder somber uit. Het Angelsaksische onderwijsmodel kent ook bij ons een opmars, de gevolgen van dit model zien we in de VS: een generatie wordt veroordeeld tot een levenslange schuldenberg. Samen met de aanval op de lonen en arbeidsvoorwaarden (onder meer door de jacht op de werklozen) versterkt dit de uitzichtloosheid voor een steeds groter wordende groep jongeren. Terwijl de financiële markten gokken en speculeren, zijn het de jongeren die verliezen.
Als we geen ‘verloren zombiegeneratie’ willen worden, zullen we moeten strijden voor een ander systeem. Voor ons is dat een socialistische samenleving waarin de behoeften van de meerderheid centraal staan en niet de winsten van een handvol financiële haaien en andere lui van de 1% rijksten.