35 jaar cel voor wie oorlogsmisdaden bekend maakt, Nobelprijs voor wie ze pleegt

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die een pak interne informatie over de bezetting van Irak en de door de VS gepleegde oorlogsmisdaden bekend maakte, is tot een gevangenisstraf van 35 jaar veroordeeld. Het bekendmaken van oorlogsmisdaden mag immers niet. De politieke verantwoordelijke voor de misdaden zelf, president Obama, kreeg de Nobelprijs voor de vrede.

De documenten die soldaat Manning aan de website WikiLeaks doorspeelde, gaven een beeld van hoe het VS-imperialisme tekeer gaat in de zogenaamde oorlog tegen terrorisme en voor democratie. Het aan het licht brengen van de waarheid is een strafbaar feit waar de Amerikaanse rechtbank een symbolisch zware straf voor heeft opgelegd. Bradley Manning had immers geen ongewapende zwarte jongeman dood geschoten en kon dus niet vrijuit gaan.

George Orwell stelde destijds al: “In een tijd van universeel bedrog is het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad.” Dat heeft Manning aan de lijve ondervonden. Het bekendmaken van wat zijn regering doet, levert hem 35 jaar celstraf op. Spionage en diefstal van geheime documenten, was zijn misdaad. En daar staat een veel hogere straf op dan pakweg op het martelen van onschuldige burgers in Irak.

De Amerikaanse regering onder Obama heeft de oorlog aan de klokkenluiders verklaard, er wordt gewerkt aan een programma dat het lekken van vertrouwelijke informatie moet vermijden. Daarbij wordt niet geaarzeld om ook het persoonlijke leven van soldaten en ambtenaren te monitoren. Zo is er een nieuwe regel die oplegt dat collega’s elkaar scherp in het oog moeten houden om problemen als stress, echtscheidingen of financiële problemen bij oversten te melden. Wie dat niet doet, kan zelf gestraft worden. We verwezen al naar Orwell en moeten ook hierbij meteen aan ‘Big Brother’ denken.

De vervolging van klokkenluiders gaat erg ver. Bij zijn proces werd nadruk gelegd op het persoonlijke leven van Manning, maar dat dient enkel als rookgordijn om de ware doelstelling te verbergen: wie bekend maakt wat het VS-imperialisme doet, moet het zwijgen opgelegd worden. Bradley Manning is niet de enige die dat ondervindt. Eerder moest Edward Snowden op de vlucht omdat hij bekend maakte dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten een grootschalig project van het lezen van emails en het afluisteren van gesprekken voeren. En zelfs de journalist die de gegevens van Snowden bekend maakte, ligt onder vuur. Zijn partner werd op de luchthaven van Londen negen uur vastgehouden in het kader van een anti-terrorismeonderzoek.

Het legt de hele hypocrisie van het Westerse imperialisme bloot. Obama kan het misschien beter verpakken, maar in de praktijk verschilt zijn beleid niet van dat van Bush. Voor het laten plegen van oorlogsmisdaden, voor het afluisteren van telefoongesprekken en het meelezen van emails,… kreeg Obama de Nobelprijs voor de vrede. Voor het bekend maken van deze feiten, worden mensen als Manning, Snowden, journalist Glenn Greenwald en zijn partner David Miranda vervolgd, aan de schandpaal genageld en jarenlang in de cel gestopt.

Een systeem dat zo hard optreedt tegen wie het functioneren van dat systeem bekend maakt, is uiteraard niet zuiver op de graat. Wij verzetten ons tegen de vervolging van wie de waarheid aan het licht brengt. Om een een einde te maken aan hun vervolging en om mensen als Manning vrij te krijgen, is er nood aan een massabeweging van werkenden en jongeren in de VS en daarbuiten. Wij willen stappen in die richting ondersteunen.