Staatsrepressie in Tunesië opgevoerd

Afgelopen zaterdag viel de Tunesische politie binnen in het huis van Abid Nejib, een activist en oprichter van ‘Radio Chaabi’, een van de eerste vrije onafhankelijke radiozenders opgezet na de val van dictator Ben Ali. De politie ging er over tot acht willekeurige arrestaties.

Naast Nejib ging het om Yahya Dridi, een geluidstechnicus, Abdallah Yahya, een geëngageerde filmmaker, Slim Abida, Skander Ben Ayed en Mahmoud Abid, drie muzikanten en verder nog twee vrouwelijke activisten. Ze werden opgepakt zonder dat hiervoor enige reden werd gegeven.

De opgepakten zijn allemaal ‘kinderen van de revolutie’, activisten wiens standpunten en acties het regime vervelend vindt. Het regime stuurt hen naar de gevangenis terwijl moordenaars die actievoerders ombrachten, jihadistische terroristen en corrupte zakenlui vrijuit gaan en genieten van de straffeloosheid die hen door de heersende kliek wordt aangeboden.

De arrestaties volgden een reeks van andere arrestaties en veroordelingen op gelijkaardige basis (Zie dit artikel). Het wijst op een methode van repressie tegen de krachten van de revolutie, een proces dat de afgelopen weken geëscaleerd is.

De vervolging treft veel activisten, kritische artiesten en journalisten in Tunesië. Dit maakt meteen duidelijk hoe het gerechtelijk systeem voor politieke doeleinden wordt gebruikt in een context van brede afkeer tegenover het huidige regime van de politieke islam.

De regering van Ennahda herhaalt steeds meer de vuile methoden van de dictatuur onder Ben Ali en dit om de oppositiestemmen het zwijgen op te leggen. Het regime gebruikt daarbij hetzelfde politie-apparaat en dezelfde wetten die de ruggengraat van de dictatuur van Ben Ali vormden.

Het CWI in Tunesië veroordeelt de repressie en de golf van staatsterreur tegen tegenstanders van het regime. We eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle politieke gevangenen in het land.

Toon je verzet tegen deze arrestaties en de terugkeer van een harde repressie in Tunesië.

Wij zeggen:

  • Neen aan willekeurige arrestaties en politieke vervolgingen!
  • Verdedig democratische rechten!
  • Laat alle politieke gevangenen vrij!
  • Neen aan een nieuwe dictatuur! Weg met het regime van Ennahda!
  • Zet de revolutie verder, voor een revolutionaire regering van arbeiders en jongeren!

Stuur protestmails naar het Ministerie van Justitie: mju@ministeres.tn en een kopie aan cwi@worldsoc.co.uk