Kleine maar belangrijke overwinning voor vrije meningsuiting
De linkse Tunesische rapper Ahmed Ben Ahmed, alias Klay BBJ, werd in eerste aanleg bij verstek veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf omdat hij in zijn songs “de publieke moraal en de autoriteiten” zou beledigd hebben. In beroep werd hij afgelopen donderdag vrijgesproken.
Klay en zijn medestander Weld El 15 (Alaa Yaacoubi) werden gewelddadig opgepakt tijdens een optreden en vervolgens fysiek mishandeld door de politie. Dat was bij een optreden in de oostelijke stad Hammamet in augustus. Ze werden vervolgens beiden een gevangenisstraf van 21 maanden opgelegd, in een rechtszaak waar ze niet aanwezig waren omdat ze er zelfs niet van wisten.
Klay besloot om de uitspraak aan te vechten, terwijl Weld El 15 op de vlucht ging. Klay moest op 26 september voor het eerst voor de rechter in beroep verschijnen. Er werd meteen beslist om de gevangenisstraf te beperken tot zes maanden, maar met onmiddellijke ingang. Ook tegen die nieuwe uitspraak was beroep mogelijk en dat leidde uiteindelijk tot een vrijspraak afgelopen donderdag. De advocaat van Klay kondigde aan dat ook Weld El 15 in beroep zou gaan.
Met het CWI hebben we de zaak van deze Tunesische rappers wereldwijd bekend gemaakt om ertegen te protesteren. Zo was er een rapsong van enkele leden en sympathisanten uit vijf verschillende landen om tegen de vervolging van Klay BBJ en Weld El 15 te protesteren (Hier vind je die rapsong op Youtube).
De druk van het protest tegen de veroordeling heeft zeker bijgedragen tot deze vrijspraak. Er was ook een brief ondertekend door 12 Europese parlementsleden op initiatief van Paul Murphy. We zijn blij dat er een overwinning is geboekt in de aanhoudende strijd in Tunesië tegen de pogingen om de vrije meningsuiting aan banden te leggen en kritische stemmen het zwijgen op te leggen.
We verwelkomen ook het initiatief van de Tunesische rappers om een nationale vakbond op te zetten om hun rechten te verdedigen tegen de overheidsrepressie in. Dit kan een aanzet zijn om de rechten van artiesten te verdedigen maar ook om de strijd van jongeren in de armste wijken, waar de meeste Tunesische rappers vandaan komen, te verbinden met die van de georganiseerde arbeidersbeweging.
Strijd gaat door
Het regime van Ennahda baseert zich steeds meer op de strafwet van het oude regime van Ben Ali. Die strafwet is nog steeds van toepassing en is erop gericht om tegenstanders te onderwerpen aan geweld, martelingen, willekeurige arrestaties, beperking van de persvrijheid en zelfs politieke moorden.
Ook op de laatste zitting waar over de straf van Klay BBJ werd beslist, waren journalisten en vertegenwoordigers van NGO’s als Human Rights Watch niet welkom. Ze mochten van de politie de zaal niet binnen. Er zitten nog tientallen muzikanten en andere artiesten in de gevangenis terwijl tientallen anderen op de vlucht zijn.
Het geeft aan dat er wel een veldslag gewonnen is, maar dat de strijd verder gaat. Klay BBJ stelde in een open brief die hij vanuit de gevangenis schreef: “Vrije meningsuiting in dit land wordt aan banden gelegd. Ik zal altijd de waarheid zeggen en mijn hoofd nooit laten hangen. No Pasaran!”