Historische overwinning in Standing Rock, maar waakzaamheid geboden!

De afgelopen acht maanden voerden de Sioux van Standing Rock een historische campagne tegen de oliepijleiding Dakota Access Pipeline (DAPL). Honderden stammen, milieu-activisten, veteranen en andere activisten werden samengebracht door de moedige strijd voor de verdediging van de rechten van native Americans en het milieu.

Artikel door Kshama Sawant

Afgelopen zondag vierden miljoenen mensen in heel de wereld het nieuws dat de goedkeuring voor DAPL was ingetrokken. Dit is een enorme overwinning voor de beweging en voor gewone mensen die ingaan tegen de belangen van Big Oil en tegen de hebzucht van de grote bedrijven.

Ik feliciteer en bedank de moedige mensen van Standing Rock en al wie zich voor deze campagne heeft ingezet, waaronder de veteranen die de afgelopen dagen het kamp kwamen versterken. Het zijn deze duizenden gewone mensen en niet de regering-Obama die alle lof en eer verdienen voor deze overwinning. Standing Rock toont de kracht van georganiseerde massa-actie. Een nieuwe generatie zal deze les meekrijgen. We zagen ook het enorme belang van de eenmaking van onze bewegingen.

De activisten op het terrein werden het slachtoffer van brutaal geweld door de politie en private veiligheidsbedrijven. Ze werden aangevallen met honden, rubberkogels, pepperspray, traangas, traangasgranaten en het waterkanon in ijskoude weersomstandigheden. Honderden mensen werden opgepakt, honderden anderen raakten gewond. En toch gaf de beweging niet op.

Laat we echter meteen duidelijk zijn: mogelijk is de strijd niet voorbij. Enkele uren na de aankondiging van het nieuws over de intrekking van de toelating kwamen Energy Transfer Partners en Sunoco Logistics Partners al met een verklaring dat ze “er alles aan zullen doen om dit belangrijke project af te werken en ervan uitgaan dat de aanleg van de pijpleiding mogelijk zal zijn zonder enige omlegging van de geplande route.” Dit kan erop wijzen dat er een juridische betwisting komt of dat de plannen zullen doorgezet worden na de eedaflegging van Trump. Een woordvoerder van Trump verklaarde: “We steunen de aanleg van DAPL. We zullen de situatie bekijken wanneer we in het Witte Huis zitten en zullen dan een gepaste verklaring doen.”

De regering-Obama heeft de afgelopen acht maanden vooral de andere kant uitgekeken. Het geweld tegen de activisten en de milieu-impact van de pijpleiding zelf werden genegeerd. Dat is jammer genoeg geen nieuw gegeven. Een nationale campagne tegen Keystone XL leidde uiteindelijk tot een veto van Obama tegen de aanleg ervan, maar er waren wel vijf jaar van acties en protest nodig om dit te bereiken. Ondertussen werd sinds 2010 het equivalent van 10 Keystone pijpleidingen aangelegd in de VS. De Republikeinse partij heeft een lange geschiedenis van de verdediging van de belangen van Big Oil. Maar Obama en de Democraten moesten zeker niet voor de Republikeinen onderdoen.

Deze overwinning moet er ons meteen ook aan herinneren dat we tegenover de aanhoudende aanleg van nieuwe pijpleidingen en aanvallen op het milieu niet kunnen vertrouwen op beide grote partijen om onze belangen te verdedigen. Om de agenda van Big Oil en Wall Street te verslaan, zullen we sterke bewegingen moeten opbouwen en een nieuwe partij voor de 99%, een partij die los staat van de invloed en het geld van de bedrijven. We moeten waakzaam blijven, zowel in Standing Rock als de rest van de VS, en ons verzet tegen de komende regering-Trump opbouwen als onderdeel van onze strijd voor een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld.

Internationaal