Vastgoedspeculanten gooien zich op de markt van de studentenkoten…

De Brits-Amerikaanse groep The Carlyle Group en Benelux Property Group wil duizenden studentenkamers bouwen in onder meer Brussel en Leuven. Gezien het nijpende tekort aan betaalbare huisvesting voor studenten zou dat goed nieuws kunnen zijn. Alleen wordt meteen duidelijk gemaakt dat het niet om betaalbare koten gaat: er wordt gemikt op luxekamers die minstens 85 euro per week zullen kosten.

 

Als de overheden het nalaten om te investeren in huisvesting voor studenten, dan zijn er anderen die dit doen. De prijzen zijn navenant. Een samenwerking van een Brits en een Amerikaans bedrijf wil haar positie op de markt van de studentenkoten versterken door 5.000 tot 7.000 koten te bouwen. De investeringsgroep stelt dat het tekort aan studentenkoten ervoor zorgt dat er “veel potentieel” zit in de Belgische markt. Daarnaast wil de groep een “leidend merk voor studentenkamers” worden. De huurprijzen beginnen aan 85 euro per week, maar kunnen oplopen tot 150 euro per week. Dat komt neer op 370 tot 650 euro per maand.

Er is inderdaad nood aan meer studentenkoten, maar dan wel aan betaalbare koten. Om de komst van vastgoedspeculanten tegen te gaan, moet de huisvesting van studenten in handen worden genomen door de overheden en instellingen zelf. Dat vereist meer publieke middelen voor onderwijs.