Autonome Kameraden – versie 2.0?

De Autonome Kameraden, de groepering die op 8 oktober 2009 een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen tevergeefs fysiek aanviel, had het na deze nederlaag blijkbaar niet gemakkelijk. Na 10 oktober werd geen enkel artikel meer gepubliceerd, tot gisteren.

De groepering kondigt aan dat de “eerste generatie” besloten heeft “te stoppen wegens een aantal fouten waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn.” De nederlaag op 8 oktober kwam hard aan en de AK’ers beweren nu dat die eerste generatie “nog steeds hun eergevoel hebben” en dus maar de fakkel heeft doorgegeven aan een tweede generatie. Waaruit bestonden de fouten dan wel? “Generatie 1 heeft een jaar de beginselverklaring goed nagestreefd, maar daarna begon het allemaal wat te verwateren, en lag de nadruk enkel nog op anti-antifawerking.” Bovendien: “Generatie 1 was na de laatste anti-antifa actie bekend bij de systeemknechten, en dit schaadt niet enkel generatie 1 op individueel vlak, maar ook de Autonome beweging in het algemeen.” De tweede generatie wil naar eigen zeggen de nadruk meer op het “autonome” element leggen.

Met andere woorden: er wordt erkend dat op 8 oktober 2009 een nederlaag werd opgelopen en dat daar een prijs voor moet worden betaald. Die nederlaag werd toegediend omdat de linkse socialisten besloten om het geweld een halt toe te roepen door te organiseren en te mobiliseren.

Het is een illusie te denken dat de geweldenaars van toen zomaar van het toneel zijn verdwenen en hun activiteiten stoppen. Als de “tweede generatie” van de zogenaamde “Autonome Kameraden” vandaag de antifascisten waarschuwt dat ze zal “terug slagen”, wordt meteen duidelijk gemaakt dat het om dezelfde figuren en dezelfde methoden gaat. Alleen is het bericht een erkenning van de nederlaag die werd opgelopen en een poging om die te verbloemen door te stellen dat er een tweede generatie zou zijn.

Wij laten ons niet misleiden en blijven waakzaam. Vorige week hielden de Actief Linkse Studenten opnieuw een publieke meeting aan de Antwerpse universiteit. Ook daar waren we waakzaam voor eventuele neo-fascistische geweldenaars. We zullen dit ook bij komende gelegenheden herhalen.