Tegenstrijdige versies

Benno Barnard deed beroep op bodyguards van Filip Dewinter. Barnard – die meer bekendheid geniet als islambasher dan als auteur – verklaart dat hij niet wist dat het om lijfwachten van Dewinter ging. Die laatste beweert echter dat hij Barnard nog heeft gewaarschuwd toen deze de vraag naar lijfwachten stelde.

Barnard in De Standaard: “Mijn vrouw vond dat ik me niet moest laten intimideren en de lezing moest houden.Maar zei ook dat de politie maar zou ingrijpen als er iets gebeurt. (…) En dat ik dus voor bescherming moest zorgen. Maar ik had geen idee hoe en via wie. Tot ik me de naam van Veys herinnerde. Ik belde hem, hij antwoordde dat hij voor bescherming kon zorgen. De namen van Dewinter en van Vlaams Belang vielen niet. (…) Pas toen ik in Antwerpen aankwam, begreep ik dat die twee ook als lijfwacht fungeren als Filip Dewinter een publiek optreden heeft.”

Dewinter in Gazet van Antwerpen: “Hij vroeg het me omdat de politie hem niet wilde beschermen. Ik heb geantwoord dat ik mijn lijfwachten ter beschikking stelde. Maar, heb ik gezegd, besef dat het mijn bodyguards zijn. Heel Antwerpen weet dat. Die mensen zijn permanent bij mij in loondienst.”

Hier klopt iets niet. Is er een communicatiemisverstand met een journalist of heeft Barnard Tanguy Veys verward met Dewinter? Na het warrige verhaal over de tussenkomst van VB’er Veys, stelt Barnard nog dat hij er geen probleem mee heeft om beroep te doen op personeel van een man die hij als een “profeet” bestempelt. Dewinter had er uiteraard ook geen probleem mee: dit kwam het VB goed uit. Beter zelfs dan dat de lezing gewoon zou zijn doorgegaan zonder opstootjes. Nu was er gratis publiciteit voor de vrijage van Barnard met het VB-racisme, dat cadeau werd met plezier – na betaling van het personeel in loondienst – in ontvangst genomen.